Zdrowe ciastka z supermarketu – czy to możliwe?

Zdrowe ciastka z supermarketu – czy to możliwe?

wpis w: Testy produktów | 0

Zdrowe ciastka z supermarketu – czy to możliwe?

Zdrowe ciastka z supermarketu. Czy w supermarkecie można kupić zdrowe ciastka? Czy dzisiaj ciastka mogą być zdrowe? I wreszcie czy zdrowe ciastka są dostępne tylko w sklepach ze zdrową, ekologiczna żywnością? A może, żeby mieć zdrowe ciastka trzeba je po prostu upiec sobie samemu? Pewnie ta ostatnia opcja byłaby najbardziej pewna, ale kto z nas ma czas na spędzanie godzin w kuchni, żeby piec zdrowe ciastka? Dlatego też poszukując szybkiej i w miarę zdrowej przekąski, zapuściłam się ostatnio między regały tak zwanej zdrowej żywności w jednym z warszawskich supermarketów. Potrzebowałam szybkiej przekąski dla siebie i swojego dziecka do podjadania pomiędzy posiłkami, nie licząc jednak specjalnie na to, że w miarę zdrowe ciastka w supermarkecie będą. Nauczona przykrym doświadczeniem szybkich zakupów, tym razem uważnie przyjrzałam się, co kupuję. Wybór padł na Bio fajne ciasteczka kukurydziane. Osobiście nie ekscytuję się specjalnie określeniem Bio czy Eko, raczej skupiam się na dokładnym składzie produktu. A ponieważ ideologicznie ograniczam spożycie pszenicy, wybrałam ciasteczka kukurydziane. I oto co w nich znalazłam:

zdrowe ciastka kukurydziane

Łam waflowy (bio mąka kukurydziana), bio płatki kukurydziane, bio syrop ryżowy, bio kaszka kukurydziana, bio kaszka kukurydziana błyskawiczna.

Przy każdym magicznym słowie bio była gwiazdka (bio*) z wyjaśnieniem poniżej: *składniki ekologiczne. Dodatkowo wyraźnie zaznaczono możliwości występowania w produkcie potencjalnych alergenów:

Alergeny: może zawierać śladowe ilości glutenu, mleka, jaj, sezamu, orzechów i soi.

Przyznam, że uległam. Optymistycznie zakładając, że produkty bio nie są genetycznie modyfikowane, jedynym składnikiem do rozpoznania pozostał syrop ryżowy, bo trudno go uświadczyć w masowej żywności. Otóż syrop ryżowy zawiera dwu- i trzycukry (głównie maltozę i maltriozę), co sprawia, że zanim zostaną rozłożone w organizmie do cukrów prostych, to chwilę trwa. Produkowany jest z ryżu brązowego, który sam w sobie jest zdrowy, jednak niestety chłonie arsen z gleby, a że syrop to koncentrat, stąd stężenie arsenu w takim syropie może być spore. Oczywiście idealnie by było, gdyby ciastka z supermarketu zawierały na przykład syrop klonowy, ale umówmy się: lepszy ryżowy niż chemiczny twór glukozowo-fruktozowy.

Tak więc, w miarę zdrowe ciastka z supermarketu to rzeczywistość niemal idealna. Ja zamierzam od czasu do czasu skorzystać  i wybrać te ciastka z supermarketu jako przekąskę lub małe drugie śniadanie.

Zostaw Komentarz