Zapiekanka wegetariańska z kalarepą

Zapiekanka wegetariańska z kalarepą

wpis w: Przepisy | 0

Zapiekanka wegetariańska z kalarepą.

Skąd wziął się pomysł na takie danie jak zapiekanka wegetariańska z kalarepą? Zwykle zapiekanki wegetariańskie przygotowywane są na bazie ziemniaków. A choć lubię ziemniaki, to niestety nie mogę ich jeść, dlatego też musiałam wymyślić coś, co oszuka wzrok i da złudzenie, że w potrawie są obecne. A taka zapiekanka wegetariańska z kalarepą to doskonała alternatywa dla klasycznej zapiekanki ziemniaczanej. Nawet moje dziecko, eksperymentujące ostatnio z dietą wegetariańską, dało się nabrać i myślało, że to klasyczna zapiekanka ziemniaczana. Tak naprawdę, jak zostają mi warzywa np. z zupy, zawsze staram się je jakoś wykorzystać. Ale i tak po wielu próbach doszłam do wniosku, najlepsza zapiekanka wegetariańska wychodzi z kalarepy i selera.

Składniki:

zapiekanka wegetariańska z kalarepą

  • 3 kalarepy
  • 1 bardzo duży lub 2 średnie selery
  • 8 pomidorów lub 1 opakowanie pomidorów w kawałkach z kartonu na sos
  • 1 duża cebula
  • 2 średnie pomidory do wyłożenia wierzchniej warstwy
  • 1 szklanka sera białego
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki startego sera (u mnie twardy kozi, ale może być zwykły żółty)
  • kilka czarnych oliwek
  • 2 płaskie łyżki zmielonych otrębów owsianych
  • sól
  • pieprz
  • 1 spora łyżka tłuszczu do smażenia (u mnie olej kokosowy)

Przygotowanie:

Surowe kalarepy i selery kroimy na talarki o grubości max 0,5 cm. W garnku zagotowujemy mleko z wodą, wrzucamy warzywa i gotujemy max 10 min. W tym czasie kroimy cebulę, smażymy ja na złoty kolor na patelni z tłuszczem. Jeśli sos chcemy przygotować z pomidorów, musimy je najpierw sparzyć, aby skórka łatwo odchodziła, a następnie pokroić w kawałki usuwając gniazda. Pomidory (pokrojone lub gotowe z kartonu) wrzucamy je do smażącej się cebuli i dusimy aż prawie całkowicie się rozpadną. Doprawiamy solą, pieprzem, ew. bazylią lub innymi ziołami, które lubimy. Dosypujemy otręby owsiane. Gdy sos wydaje się za gęsty, dolewamy wodę. Cały czas mieszamy, aby sos nie zaczął przywierać się do dna.

Ugotowane warzywa odcedzamy i układamy na dnie szklanej brytfanny. smarujemy przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym, który posypujemy białym serem. Układamy kolejną warstwę z kalarepy i selera, tak, aby sos spod spodu jak najmniej prześwitywał. Na warzywa znów nakładamy sos, który posypujemy białym serem i tak powtarzamy te czynności układając kolejne warstwy tak, aby ostatnia górna warstwa była ułożona z warzyw. Na niej układamy pokroje wcześniej w krążki pomidory, posypujemy je najpierw białym serem, a następnie startym twardym. Oliwki kroimy i sypiemy dla ozdoby pomiędzy serem. Zapiekamy ok. 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.

Podajemy jako ciepłą przystawkę lub jako danie główne z kaszą lub ryżem.

 

 

Zostaw Komentarz