Zapiekane kluseczki

Zapiekane kluseczki

wpis w: Przepisy | 1

Zapiekane kluseczki

 

Kiedy nie mam co zrobić z resztkami makaronu i pozostałościami warzyw z zupy, robię zapiekane kluseczki. Ostatnio kupiłam do zupy pomidorowej (przepis -> tutaj ) kluseczki-kolanka ryżowe. I jak zwykle ugotowałam ich za dużo, a wyrzucić szkoda, więc z resztkami marchewki, pietruszki i selera z zupy, powstały zapiekane kluseczki. Można je przygotować w wersji bezmięsnej, pozostając jedynie przy warzywach lub dodać mielone mięso. Takie zapiekane kluseczki z mięsem lub bez, świetnie sprawdzają się,gdy spodziewamy się gości, a gotowanie jest ostatnią rzeczą jaką po pracowitym tygodniu chcemy robić.

Składniki:

  • ugotowane kluski (kolanka, muszelki, świderki)
  • ugotowane warzywa z zupy (marchewki, pietruszka, mały seler)
  • przecier pomidorowy lub pomidory w kawałkach (własny lub taki jak -> tutaj)
  • 500 g mięsa mielonego (opcjonalnie)
  • 1 średnia cebula
  • 150 g sera twardego (kozi lub żółty)
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia (u mnie olej kokosowy)

zapiekane kluseczki

 

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać mięso mielone (opcjonalnie), poddusić razem z cebulą, dodać sól i pieprz. Starte na tarce z grubymi okami warzywa wrzucić do cebuli i mięsa. Dodać pomidory i przecier pomidorowy. Dusić razem ok 10 minut. W międzyczasie rozsmarować szklaną formę olejem kokosowym. Dno wyłożyć kluseczkami, tak aby całkowicie je przykryły. Kolejna warstwa to warzywa z mięsem. Przysypać startym serem. Powtarzać kolejność układania warstw, aż do wykończenia składników. Ostatnią warstwą powinien być ser. Zapiekać bez przykrycia ok 20-25 minut w temp.180 st. C.

 

Jedna odpowiedz

  1. […] nie jest czasochłonne, wystarczy przygotować raz i można wykorzystać do -> zapiekanych kluseczek, spaghetti czy innych para-włoskich dań. Można go przyrządzić w wersji wegetariańskiej […]

Zostaw Komentarz