Wegańskie ciastka bez mąki

Wegańskie ciastka bez mąki

wpis w: Przepisy | 0

Wegańskie ciastka bez mąki.

Wegańskie ciastka bez mąki. Przyzwyczajeni do ciast z mąką pszenną i jajkami, trudno nam wyobrazić sobie, ze cokolwiek bez jajek i maki da się upiec.A jednak! Inspiracją na ciastka z ziaren bez mąki był przepis z książki „Kuchnia dla biegaczy” Przepis trochę zmodyfikowałam i tak oto powstały ciastka, które z czystym sumienie wkładam do szkolnego plecaka dziecka. Nie mają grama mąki i jajek, a zapach jaki rozchodzi się podczas pieczenia przyciąga nawet sąsiadów!!!  Owoce wykorzystane w przepisie kupiłam niesiarkowane, suszone na słońcu. Zawsze to trochę chemii w organizmie mniej :-)

Składniki na danie Wegańskie ciastka bez mąki:

ciastka weganskie bez maki

  • płatki owsiane 2 szklanki
  • 1/4 szklanki żurawiny
  • 10 suszonych daktyli
  • 5 suszonych moreli
  • 5 łyżek stołowych ziaren siemienia lnianego
  • 3 łyzki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 5 łyżek kakao
  • 80 ml wody
  • 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego
  • 8 łyżek syropu klonowego lub syropu z agawy
  • 2 łyżki stołowe soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki oprócz wody wsypujemy do miski i miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy wodę i znów krótko miksujemy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub folia aluminiową. Rozkładamy masę na grubość ok. 1 cm. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez ok. 15 minut. Po tym czasie ostrożnie odwracamy na blasze i znów zapiekamy ok. 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika poczekać aż całkowicie wystygnie i dopiero potem kroić.

Smacznego!

 

Zostaw Komentarz