Tarte buraczki do obiadu

Tarte buraczki do obiadu

wpis w: Przepisy | 1

Tarte buraczki do obiadu.

Wiele razy próbowałam zrobić dobre tarte buraczki do obiadu i zawsze było coś nie tak – a to za mdłe, a to za słone. I nawet jak wydawało się, że proporcje wszystkiego były idealne, to jednak ciągle smak odbiegał od tego, do jakiego przywykłam, gdy tarte buraczki do obiadu robiła moja mama. W końcu zebrałam się w sobie i przepytałam mamę dokładnie, jaki dokładnie jest przepis na tarte buraczki do obiadu. Okazało się, że wystarczyło nie dodać jednego, jedynego, maleńkiego składnika jakim był sok z cytryny by wszystkie moje wysiłki poszły na marne. Wreszcie się udało i i poniższy przepis na tarte buraczki do obiadu jest przepisem wreszcie idealnym !

tarte buraczki do obiadu

Składniki:

  • 3 duże buraki czerwone
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka stołowa soku z cytryny
  • 2 średnie jabłka
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • tłuszcz do smażenia (u mnie olej kokosowy)

Przygotowanie:

Buraki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Przestudzone buraki ścieramy na tarce z grubymi okami. Obieramy jabłka i usuwamy gniazda. Ścieramy na tej samej tarce co buraki. Mieszamy razem. Kroimy cebulę w drobną kostkę i smażymy na tłuszczu, aż się lekko przyrumieni. Trzeba uważać, aby nie była zbyt mocno podsmażona, bo wtedy robi się gorzka i psuje smak całej potrawy. Na patelnię z podsmażoną cebulą wrzucamy starte buraki i jabłka. Dodajemy sok z cytryny, trochę cukru (do smaku) sól i odrobinę pieprzu. Chwilę smażymy wszystko razem.

Tarte buraczki do obiadu można podawać bezpośrednio po przygotowaniu na ciepło lub po wystudzeniu.

Jedna odpowiedz

  1. […] Jeśli okazałoby się, że ugotowaliście za dużo buraków, można je wykorzystać do przygotowania sałatki do dania głównego na przykład takiej jak tutaj. […]

Zostaw Komentarz