Sok z natki pietruszki – witaminowa bomba

Sok z natki pietruszki – witaminowa bomba

wpis w: Przepisy | 1

Sok z natki pietruszki – witaminowa bomba

Ze wszystkich soków samodzielnie zrobionych, najbardziej lubię sok z natki pietruszki. Gdy pierwszy raz usłyszałam o tym, że z takiej zieleniny można zrobić napój, postukałam się w czoło, mało dyplomatycznie wyrażając w ten sposób swoją dezaprobatę. Nie lubię zielonej pietruszki i jeśli ją jem, to wyłącznie przez rozum. Dlatego pomysł na sok z zieleniny wydawał mi się kompletnym nieporozumieniem. Ponieważ jednak zachwytom nad nim nie było końca, przełamałam się, bo największą głupotą jest wydawać opinię  bez sprawdzenia, jak jest naprawdę. No i niestety – zachwyty były jak najbardziej uzasadnione. Sok z natki pietruszki nie dość, że jest mega smaczny, to na dodatek jest prawdziwą witaminową bombą, głównie witaminy C, a jeśli chodzi o orzeźwienie to Coca-cola mogłaby się od niego uczyć. O niedocenianych witaminowo owocach i warzywach pisałam też tutaj.

Składniki na Sok z natki pietruszki:

sok z natki pietruszki

  • pęczek natki pietruszki
  • 10-15 kostek lodu
  • 3-4 łyżki stołowe cukru
  • 1 1/2 obranej cytryny bez pestek (lub opcjonalnie 1 cytryna i 1 pomarańcza)
  • 1 litr niegazowanej wody mineralnej lub zimnej wody przegotowanej

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki oprócz wody włożyć do miksera i miksować przez ok. 30 s. na najwyższych obrotach. Uzupełnić wodą do 1  litra i jeszcze raz zmiksować przez ok. 10 sek. na max obrotach. Sok z natki pietruszki jest gotowy! Prawda, że proste?

 

 

Jedna odpowiedz

  1. […] A właściwie jej zielona część czyli natka. Oprócz witaminy C bogata w wit. A i E. Poprawia przyswajalność żelaza przyjmowanego z pokarmami. Wartościowa przede wszystkim świeża. Ta sproszkowana raczej nadaje się dla dodania aromatu niż uzupełnienia cennych witamin. Pietruszkę można spokojnie samodzielnie wyhodować w domu w doniczce – urwane gałązki po kilku dniach odrastają. Przepis jak zrobić witaminowa bombę z antki pietruszki znajdziesz -> tutaj […]

Zostaw Komentarz