Pyszny twarożek ze szczypiorkiem

Pyszny twarożek ze szczypiorkiem

wpis w: Przepisy | 0

Pyszny twarożek ze szczypiorkiem

Czasami lubię w kuchni wrócić do smaków z dzieciństwa, a wśród nich numerem jeden jest pyszny twarożek z szczypiorkiem. W moim domu nie używało się określenia twaróg czy twarożek, a po prostu biały ser ze śmietaną. To proste, a jednocześnie wyjątkowe danie przygotowuje się szybko, bo już po kilku minutach pyszny twarożek ze szczypiorkiem jest gotowy do zjedzenia z chlebem lub jego alternatywą jaką jest żytnie chrupie pieczywo. Świetnie komponuje się też na jednej kanapce z łososiem. Ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby twarożek ze szczypiorkiem zjeść po prostu łyżeczką bez żadnych dodatków.

Szczypiorek możemy mieć własny – wystarczy w doniczce na oknie zasadzić cebulę i czekać aż wyrośnie. Urywane do potraw gałązki odrastają w ciągu tygodnia. Zawsze świeże i bez nawozów.

Pyszny twarożek ze szczypiorkiem doskonale sprawdza się też zabrany do pracy w małym pojemniku, choć cebulowy zapach może niektórym naszym współpracownikom nie przypaść do gustu i w takim wypadku zawsze można przygotować wersję bez szczypiorku. W zależności od upodobań, doprawić go można solą, pieprzem lub cukrem. W każdym razie pyszny twarożek ze szczypiorkiem od czasu do czasu gości w mojej kuchni i znika równie szybko jak się w niej pojawia.

Składniki dania

Pyszny twarożek ze szczypiorkiem

  • biały ser (od znajomego rolnika lub ze sklepu – ale nie w kubeczku, a najlepiej „na wagę”)
  • szczypiorek
  • śmietana
  • sól, pieprz, cukier (w zależności od upodobań)

Przepis na danie Pyszny twarożek ze szczypiorkiem

Biały ser rozdrabniamy widelcem w miseczce aż powstałe grudki będą miały podobną do siebie drobną wielkość. Szczypiorek myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i tniemy nożyczkami tuż nad miseczką z rozdrobnionym serem. Ważne, aby nie przesadzić z ilością szczypiorku, bo wtedy ser zrobi nam się zielonkawy i smak będzie zbyt „cebulowy”. Wlewamy powoli śmietankę jednocześnie mieszając aż do uzyskania takiej konsystencji gdy włożony pionowo widelec powoli będzie opadał. Doprawiamy solą i pieprzem (jak kto lubi) lub cukrem jeśli ktoś lubi mieszać smaki.

Podajemy jako dodatek do pieczywa.

twarog_ze_smietana

Zostaw Komentarz