Pyszne leczo z cukinii

Pyszne leczo z cukinii

wpis w: Przepisy | 0

Pyszne leczo z cukinii.

Planowałam wczoraj zrobić naleśniki z warzywnym nadzieniem, ale w trakcie krojenia cukinii stwierdziłam, że znacznie szybciej będzie zrobić pyszne leczo z cukinii – bez smażenia i przygotowywania nadzienia. Zmęczona już byłam niemiłosiernie po całym dniu pracy i marzyłam o tym, aby szybko przygotować jakieś sensowne danie na następny dzień, a pyszne leczo z cukinii w zupełności mi wystarczało. Właściwie są w nim tylko 3 składniki, a że z obieraniem pomidorów i ich krojeniem jest trochę zabawy, wyręczyłam się zakupionymi wcześniej gotowymi pomidorami w kartonie. Nie narobiłam się więc, a danie warzywne wyszło doskonale. Tak naprawdę w takim leczo może znaleźć się właściwie każde warzywo jakie macie pod ręką. Ja często wykorzystuję warzywa z ugotowanej zupy, bo nie lubię jak coś mi się w kuchni marnuje :-)

pyszne leczo z cukinii

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 karton pomidorów np.->takich
  • tłuszcz do smażenia (u mnie olej kokosowy)
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa Papryka wędzona

 

Przygotowanie:

Cukinie myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Obcinamy końcówki z obu stron, następnie kroimy w słupki grubości ok.0,5 cm. Marchewki obieramy i kroimy w krążki. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym tłuszczu aż lekko zbrązowieje. Do garnka nalewamy wodę i wrzucamy marchewkę, usmażoną cebulę i cukinię. Doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy do garnka pomidory, doprawiamy przyprawą Papryka wędzona i dusimy, a w razie potrzeby gdyby okazało się, że leczo jest za gęste dolewamy wodę. Podajemy z kaszą, ryżem lub pieczywem.

 

Zostaw Komentarz