Pieczarki faszerowane szpinakiem

Pieczarki faszerowane szpinakiem

wpis w: Przepisy | 0

Pieczarki faszerowane szpinakiem

 

Zawsze wydawało mi się, że przygotowanie takiego dania jak pieczarki faszerowane czymkolwiek, to kupa roboty, bałaganu w kuchni i poświęcenie mnóstwa czasu. Myślałam tak, dopóki nie zrobiłam dania pieczarki faszerowane szpinakiem. Jako, że mamy zimę i świeżyzny nie uświadczysz, korzystam z osiągnięć technologii typu zamrażarka i jak chcę szybko przygotować atrakcyjnie wyglądające, a przy tym smaczne danie, wyciągam zmrożone liście szpinaku i w ciągu 15 minut przygotowuję pieczarki faszerowane szpinakiem. Ile bym ich nie zrobiła, znikają w okamgnieniu. Znikają na gorąco, parząc języki i na zimno, jako przekąska w tak zwanym międzyczasie.

Składniki:

  • 8 dużych pieczarek
  • 80 g rozmrożonych i odsączonych z wody liści szpinaku
  • 40 g sera twardego (u mnie twardy kozi, ale może też być zwykły ser żółty)
  • 1 duży pomidor
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • 1 średnia cebula
  • sól
  • pieprz
  • gaka muszkatołowa
  • tłuszcz do smażenia (u mnie olej kokosowy)

Przygotowanie dania Pieczarki faszerowane szpinakiem:

Pieczarki obieramy usuwając nóżki. Pomidora sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Usuwamy gniazdo i kroimy na 4 części. Odstawiamy. Obieramy i kroimy drobno cebulę następnie podsmażamy ją na patelni z rozgrzanym tłuszczem, aż nabierze złotego koloru. W międzyczasie kroimy drobno nóżki pieczarek i dosypujemy do cebuli, razem dusimy. Po ok 7 minutach dosypujemy przygotowane wcześniej pomidory. Znów razem dusimy, aż pomidory całkowicie się rozpadną (możemy im trochę pomóc, rozgniatając widelcem). wrzucamy na patelnię odsączony i wypłukany szpinak i dusimy aż szpinak będzie miękki. Dodajemy czosnek, sól i pieprz do smaku oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Kapelusze pieczarek nadziewamy jeszcze ciepłą szpinakową masą – najwygodniej nakładać ją małą łyżeczką, żeby kapelusze się nie ubrudziły. Włączamy piekarnik i nagrzewamy go do 180 st. C. Czekając, aż się piekarnik nagrzeje, ścieramy ser na tarce i posypujemy masę w kapeluszach. Zapiekamy ok. 20 minut –  zwykle do lekkiego zbrązowienia sera (jak na obrazku). Zjadamy jako gorącą lub zimna przystawkę.

 

pieczarki faszerowane szpinakiem

Zostaw Komentarz