Naturalny syrop wzmacniający odporność

Naturalny syrop wzmacniający odporność

wpis w: Przepisy | 0

Naturalny syrop wzmacniający odporność.

Gdy zaczyna się jesień, warto mieć pod ręką naturalny syrop wzmacniający odporność. Bardzo łatwo zrobić go w domu, wystarczy 1 szklanka niepalonej kaszy gryczanej i woda. Przepis na ten naturalny probiotyk znalazłam na olgasmile.com i postanowiłam podzielić się nim z Wami, modyfikując trochę w oparciu o własne obserwacje. Naturalny syrop wzmacniający odporność swoje dobroczynne działanie zawdzięcza witaminom B i K, kwasowi mlekowemu oraz bakteriom Lactobacillus bifidus. Smak ma ciekawy, lekko kwaskowy, lekko słodki. I w odróżnieniu od aptecznych syropów, dzieci za nim przepadają !

Przepis na Naturalny syrop wzmacniający odporność

Składniki na Naturalny syrop wzmacniający odporność:

syrop wzmacniajacy odpornosc
Syrop wzmacniający odporność
  • 1 szklanka ziaren gryki (w sklepach do kupienia jako niepalona kasza gryczana)
  • 1-1,5 litra zimnej, przegotowanej lub mineralnej niegazowanej wody

Jak przygotować Naturalny syrop wzmacniający odporność:

1 szklankę niepalonej kaszy gryczanej płuczę dobrze pod bieżącą wodą na sicie, następnie nakładam łyżką do dużego (najlepiej 1-litrowego) słoika i zalewam wszystko 2 szklankami zimnej, przegotowanej wody. Przykrywam gazą i wstawiam na 8-10 godziny do ciemnego i ciepłego miejsca (może to być np. nagrzany do 50 st. C i potem wyłączony piekarnik). Po tym czasie wylewam wszystko na sito i pozostałą na sicie grykę płuczę bieżącą letnią wodą. Następnie grykę przekładam łyżką do wcześniej wypłukanego słoika, tym razem zostawiam ją bez zalewania wodą, i znów wstawiam do ciepłego i ciemnego miejsca na ok. 36 godzin, podczas których nasiona powinny wypuścić kiełki. W ciągu tego czasu 3-4 razy płuczę grykę pod bieżącą wodą na sicie. Po upłynięciu tych 36 godzin, ostatni raz płuczę ziarna na sicie i przekładam do wypłukanego słoika zalewając do pełna przegotowaną, zimną lub mineralną niegazowaną wodą i zastawiam tak na 48 godzin. Po tym czasie syrop jest gotowy – jest lekko mętny i z drobnymi pęcherzykami. Jeśli ktoś lubi kiełki gryczane może je wykorzystać na przykład do sałatki, a pozostały w słoiku płyn czyli nasz syrop wzmacniający odporność, przelewamy do wygodnych butelek, zakręcamy i trzymamy w lodówce, starając się zużyć w ciągu 3 tygodni.

Naturalny syrop wzmacniający odporność pijemy 2-3 łyżki dziennie, samodzielnie lub z dowolnym letnim napojem.

 

Zostaw Komentarz