Nadziewana papryka

Nadziewana papryka

wpis w: Przepisy | 0

Nadziewana papryka

Jeśli potrzebuję widowiskowego dania i okrzyków zachwytu, nadziewana papryka nadaje się do tego wyśmienicie! Efektowny wygląd, złudzenie, że się narobiłam (tak, tak, tylko złudzenie!) i ten smak… Tak, nadziewana papryka to danie w sam raz dla wymagających gości lub po prostu dla tych, na których chcemy wywrzeć wrażenie. Proste składniki i szybkie przygotowanie sprawiają, że nadziewana papryka gości na moim stole bardzo często.

 

Składniki:

nadziewana-papryka

  • 6-10 dość dużych surowych papryk (najlepsze czerwone lub żółte)
  • 300 g mięsa mielonego (w wersji wegetariańskiej- ugotowana kasza gryczana lub jaglana)
  • 200 g sera żółtego
  • 300 g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 5 dużych pomidorów (lub 500 g przecieru pomidorowego)
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • ew. ulubione zioła
  • 3 łyżki oleju kokosowego

Przygotowanie dania Nadziewana papryka:

Na rozgrzanej patelni roztopić 1 łyżkę oleju kokosowego. Jedną cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać pokrojone drobno pieczarki, dodać sól, pieprz i smażyć razem z cebulą. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Po usmażeniu pieczarek wyłożyć je do miski i na tej samej patelni rozpuścić 1 łyżkę oleju kokosowego i drugą pokrojoną w kostkę cebulę. Cebulę zeszklić, dodać mięso mielone (lub ugotowaną kaszę), sól i pieprz . W wersji wegetariańskiej ograniczyć ilość tłuszczu – kasza nie wymaga długiego smażenia w dużej ilośc tłuszczu, bo zrobi się „ciapowata” :-). Gdy mięso się podsmaży, wymieszać razem z przygotowanymi wcześniej pieczarkami. Pomidory pokroić i podsmażyć z solą i pieprzem na patelni. Jeśli używamy przecieru, lekko podsmażyć go na patelni. Kilka łyżek dodać do nadzienia, resztę zostawić na sos. Ser żółty zetrzeć na tarce. 1/3 sera dodac do nadzienia i delikatnie wymieszać. Przygotować papryczki: odciąć łodygi i wydrążyć w środku. Nafaszerować przygotowanym nadzieniem, posypać niewielką ilością startego sera żółtego. Włożyć do żaroodpornego szkła wypełnionego sosem z pomidorów. Zapiekać bez przykrycia w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C.

WAŻNE: wszystkie składniki można przygotować wcześniej. Gdy przyjdą goście, przygotowujemy tylko papryczki i faszerujemy gotowym nadzieniem.

Prawda, że piękne? 😉

nadziewana-papryka

 

 

Zostaw Komentarz