Miód i jego właściwości lecznicze

Miód i jego właściwości lecznicze

wpis w: Wiem co jem | 0

Miód i jego właściwości lecznicze.

Sięgając do babcinych sposobów walki z przeziębieniem, miód i jego właściwości lecznicze miał okazję wypróbować niejeden z nas. Gorąca herbata z miodem czy, jak pito w moich stronach, mleko z miodem i czosnkiem, to sprawdzone metody, które w nie do końca zrozumiały dla mnie sposób stawiały mnie na nogi. Sam proces produkcji miodu spoczywa na barkach pszczół, z których każda ma określoną rolę do odegrania. Zaczyna się od zebrania przez nie nektaru z roślin, przenoszonego następnie do ula. Zawarta w nektarze pszczelim sacharoza pod wpływem m.in. enzymów zawartych w ślinie pszczół przekształca się w dwa cukry proste: glukozę i fruktozę, Ponieważ wytworzony miód początkowo jest dość płynny, pszczoły pracowicie machają skrzydełkami, aby odparować nadmiar wody. Rodzaj miodu zależy od pochodzenia nektaru, a dokładniej od tego jakie kwiaty znajdują się w sąsiedztwie ula. Może być więc akacjowy, gryczany, spadziowy, lipowy, rzepakowy czy nawłociowy, ale też inny – wszystko zależy od okolicy.

Główne składniki miodu to:

  • fruktoza
  • flawonoidy
  • nadtlenek wodoru (znany przez nas jako woda utleniona)
  • kwasy organiczne
  • enzymy
  • aminokwasy i peptydy

Miód i jego właściwości lecznicze odkryto już dawno, choć nie zdawano sobie sprawy, co dokładnie za nie odpowiada. Dziś już wiemy, że są to m.in. kwaśny odczyn miodu – w takim środowisku żadna bakteria długo nie pożyje,  nadtlenek wodoru o silnych właściwościach przeciwbakteryjnych czy flawonoidy czyli przeciwutleniacze (więcej o wolnych rodnikach i przeciwutleniaczach piszę tutaj).

A dlaczego miód łagodzi kaszel? Otóż jego spożycie wzmaga produkcję śliny i rozrzedza wydzielinę dróg oddechowych.

Kaszel spowodowany jest zalegającą w drogach oddechowych gęstą wydzieliną, produkowaną przez błonę śluzową wyściełającą zatoki i oskrzela. Gdy jest zbyt gęsta, jest świetną pożywką dla bakterii, dlatego zgłaszając się do lekarza dostajemy syrop lub tabletki typu Flegamina lub Ambrosol czy Mucosolvan, który ma pomóc w jej rozrzedzeniu i pozbyciu się wraz z katarem lub odkaszlnięciem.

Podstawowe pytanie dotyczy kaloryczności miodu i stosowania go u osób z cukrzycą. Otóż, ze względu na jednoznaczny skład miodu czyli fruktozę i glukozę, poziom cukru w krwi po jego spożyciu musi wzrosnąć i to rośnie dość szybko. Tak więc, podobnie jak inne pokarmy zawierające węglowodany lub cukry proste powinny być u osób z nietolerancją glukozy lub z cukrzycą raczej omijane. Jeśli jednak metabolizm glukozy przebiega u nas prawidłowo, spokojnie możemy zamiast syntetycznie otrzymywanej sacharozy czyli sklepowego cukru, stosować miód. Co jeszcze, zamiast cukru? O tym piszę tutaj.

miod i jego wlasciwosci

Czasami spotykamy w sklepie lub na stoiskach z tzw. zdrową żywnością, preparaty propolisu na wszelkie dolegliwości. Czym jest propolis? To, w największym skrócie, kit pszczeli. Jest mieszaniną żywic, soków, pyłków, olejków i tłuszczy wydzielanych przez rośliny. Wytwarzany jest przez pszczoły jako materiał naprawczy i uszczelniający do ścian ula i plastrów miodu.

Propolis zawiera do 12 % flawonoidów i to one odpowiadają za jego mega uzdrawiające właściwości.

Przygotowując miód, odwirowuje się go z plastrów. Niektórzy producenci miodu przygotowują jednak mieszaniny miodu z kitem pszczelim i moim skromnym zdaniem, jak najbardziej warto taki specyfik zakupić i w okresie od wiosny do jesieni zjadać 1 łyżeczkę zamiast syntetycznej witaminy C. Raz udało mi się taki preparat zakupić od Cherry Tree pod nazwą Krem pszczeli ze składem: miód, pyłek kwiatowy, propolis. Cudo. (UWAGA: ten tekst nie jest sponsorowany!)

Miód i jego właściwości lecznicze nie podlegają dyskusji. Dobrze o tym pamiętać, zanim znów zostawimy fortunę w aptece, ulegając profesjonalnie przygotowanej telewizyjnej reklamie.

Zostaw Komentarz