Co w pieczywie piszczy – czyli czy chleb ciemny jest lepszy niż jasny?

0
Czy ktoś zadaje sobie trud, żeby poznać skład chleba? Bułek? Bagietek fittness? I czy rzeczywiście dokładnie wiemy, co w pieczywie piszczy – czyli czy chleb ciemny jest...

Czym zastąpić cukier w diecie?

0
Gdy podejmujemy decyzję o odchudzaniu, jednym z najtrudniejszych pytań jakie sobie zadajemy jest to, czym zastąpić cukier w diecie? Bardziej zdecydowani rezygnują z niego całkowicie, bardziej ambitni szukają produktów...

Dlaczego czosnek leczy?

0
Zwolennicy naturalnych metod walki z przeziębieniem wymienią czosnek na jednym z pierwszych miejsc. Oprócz powszechnie panującej wiedzy, że czosnek to naturalny antybiotyk, tak naprawdę niewiele więcej wiemy o tym, dlaczego...

Dlaczego warto pić czerwone wino?

0
Jedni mówią, że czerwone wino jest zdrowe, inni, że to bzdura. Jak jest naprawdę? Czy sięgając po ten szlachetny czerwony trunek,  w ogóle zastanawiamy się, dlaczego warto...

Do chleba: Pasta z ciecierzycy.

0
Do chleba pasta z ciecierzycy jest niezastąpiona! Jako że chleb jest najszybszym i najchętniej przekąszanym elementem naszego jadłospisu, zaczynam serię przepisów pt.: Do chleba, a na dobry początek – Pasta...

Do czego dodawać imbir?

0
Ze względu na to, że imbir coraz częściej pojawia się w przepisach, krótki zbiór informacji,  do czego dodawać imbir. Pomijanie imbiru z całą pewnością musi wynikać z zapomnienia, bo na pewno...

Dobry chleb w Żabce – moje najnowsze odkrycie

0
Z czym się kojarzy sklep Żabka? Blisko, szybko, wygodnie! Czy zdrowo? Nie zawsze. Czy dobry chleb w Żabce to fakt?  Muszę otwarcie przyznać, że moje ostatnie żabkowe odkrycie...

Dynia z kaszą pęczak

0
Sezon na dynię trwa w najlepsze. Za mną już zupa dyniowa i placki z dyni. Czas więc na danie Dynia z kaszą pęczak. Eksperymentowanie z kaszami i warzywami różnie się kończy, ale cóż –...

Gęsta kremowa zupa pomidorowa

0
Bardzo lubię zupy kremy. Są pożywne, rozgrzewające i bajecznie kolorowe, tak jak na przykład gęsta kremowa zupa pomidorowa. Przepis na danie gęsta kremowa zupa pomidorowa jest prosty,...

Gołąbki z kaszą gryczaną

0
Uwielbiam gołąbki. Ta tradycyjna w Europie Środkowej i Wschodniej potrawa składa się z ryżu i mielonego mięsa wieprzowego zawijanych w liście kapusty. Ponieważ jednak od dłuższego czasu ani wieprzowiny ani...

Gotowy koktajl owocowy Leon

0
Ostatnio dużo piszę o owocach. O tym jak zrobić domowy koktajl owocowy już było, o tym, jaka jest cała prawda o sokach owocowych też. Tym razem naszło mnie na gotowy koktajl owocowy...

Sałatka z wędzoną wołowiną – Hotel Haffner w Sopocie

0
Ponieważ bardzo lubię odwiedzać miejsca, gdzie serwowane są różnorakie dania, tym razem poniosło mnie nad morze. Nie jestem typem, który zwiedza okolicę, ten obszar pozostawiam pasjonatom...

Jak dobrze przygotować ostrygi?

0
Jak dobrze przygotowac ostrygi? Czy warto zamawiać je w restauracji? Odpowiedzi na te pytania próbowałam szukać w jednej z duńskich restauracji. Bo przygotowanie owoców morza to nie lada wyzwanie...

Jak wybrać suszone śliwki?

0
Kiedy przychodzi mi ochota na przygotowanie kaczki w czerwonym winie ze śliwkami, pojawia się pytanie Jak wybrać suszone śliwki do tego dania? i nie chodzi bynajmniej o rodzaj firmy czy...

Jak wzmocnić odporność jesienią?

0
Jak wzmocnić odporność jesienią? Wraz z nastaniem jesiennych, słotnych dni, cześciej dopadają nas różnego rodzaju przeziębienia, katary i inne nieszczęścia, które, jak nam się wydaje, muszą...

Jesienna zupa z groszku

0
Kiedy na dworze szaro i buro, na moim talerzu gości jesienna zupa z groszku. Wesołe zielone kuleczki to oczywiście jej główny składnik, bo nic nie daje tak wyrazistej zieleni...

Kasza gryczana ze szpinakiem

0
Muszę to napisać: przygotowanie dania z kaszy gryczanej jest wyzwaniem, bo ryzyko, że powstanie brązowa mazia jest zawsze i kasza gryczana ze szpinakiem nie jest tu wyjątkiem. Pierwotnie planowałam...

Kotlety z kaszy gryczanej – nie tylko dla wegan

0
Wegańskie kotlety mają to do siebie, że wbrew powszechnie panującej opinii, przygotowuje się je bardzo szybko. Nie potrzeba do nich jajka, mąki ani innych wynalazków, jakie do tradycyjnych...

Miód i jego właściwości lecznicze

0
Sięgając do babcinych sposobów walki z przeziębieniem, miód i jego właściwości lecznicze miał okazję wypróbować niejeden z nas. Gorąca herbata z miodem czy, jak pito w moich stronach, mleko z miodem...

Mleko i ser kozi

0
Ostatnio zapanował istny szał na mleko i ser kozi. Ceny mleka i sera koziego osiągają zawrotne ceny i przyznam, że też uległam tej psychozie. Co mleko i ser kozi mają takiego,...

Naturalna witamina C – gdzie jej szukać?

0
Aby witamina C miała jakikolwiek wpływ na nasz organizm, nie wystarczy połknąć cudowną tabletkę. Ludzki organizm jest zbyt skomplikowany (a może raczej sprytny?), aby zadowolił się...

Naturalny syrop wzmacniający odporność

0
Gdy zaczyna się jesień, warto mieć pod ręką naturalny syrop wzmacniający odporność. Bardzo łatwo zrobić go w domu, wystarczy 1 szklanka niepalonej kaszy gryczanej i woda. Przepis na ten...

Pasta z bobu i groszku

0
Uwielbiam kolorowe dania, takie jak na przykład pasta z bobu i groszku lub zupa dyniowa. Soczyście pomarańczowe albo zielone kolory na talerzu sprawiają, że od razu robi mi się...

Pasta z marchwi i soczewicy

0
Mam wiele ulubionych dodatków do chleba, a jednym z nich jest pasta z marchwi i soczewicy. Połączenie warzyw z soczewicą zawsze dobrze się sprawdza, a pasta z marchwi i soczewicy nie dość, że wyśmienicie...

Pasztet z marchwi i kaszy jaglanej

0
Pasztet z marchwi i kaszy jaglanej to danie wyjątkowe i wyjątkowo smaczne. I, co ciekawe, nie wymaga dużo pracy. Odpowiednie przygotowanie kaszy, aby nie były gorzka oraz kompozycja przypraw...

Pizza na szpinaku

0
Ugniatanie ciasta na tradycyjną pizzę skutecznie zniechęca mnie do robienia tego w domu, więc takie danie jak pizza na szpinaku oszczędza mi sporo czasu. Pracując na pełnym etacie rzadko...

Płatki Crunchy z pełnego ziarna owsa

0
Nie będę oryginalna, gdy napiszę, że lubię płatki na śniadanie. A że naturę mam taką, że dokładnie przyglądam się temu, co jem, pod lupę wzięłam płatki owsiane Crunchy z pełnego ziarna...

Płatki śniadaniowe – jakie wybrać?

0
Płatki śniadaniowe goszczą w moim domu dość często. Szybko się je przygotowuje, bo wystarczy zalać mlekiem lub jogurtem i gotowe. Problemem było jednak znaleźć w sklepie takie...

Pomidory w kawałkach z kartonu

0
Pomidory w kawałkach z kartonu przydają się wtedy, gdy na przykład trzeba na szybko przygotować spaghetti lub zupę pomidorową. Bo kiedy sezon pomidorowy się skończy, a letnie lenistwo daje...

Prosty odżywczy koktajl owocowy

0
Gdy za oknem zima i zero świeżego owocu pod ręką, można sięgnąć po owoce sklepowe i przygotować sobie prosty odżywczy koktajl owocowy. Oczywiście, będzie to tylko namiastka zdrowia, ale jak w piwnicy...

Pyszne leczo z cukinii

0
Planowałam wczoraj zrobić naleśniki z warzywnym nadzieniem, ale w trakcie krojenia cukinii stwierdziłam, że znacznie szybciej będzie zrobić pyszne leczo z cukinii – bez smażenia i przygotowywania nadzienia. Zmęczona już...

Pyszny twarożek ze szczypiorkiem

0
Czasami lubię w kuchni wrócić do smaków z dzieciństwa, a wśród nich numerem jeden jest pyszny twarożek z szczypiorkiem. W moim domu nie używało się określenia twaróg czy twarożek, a po prostu...

Risotto z kaszy jaglanej i warzyw

0
Gdy nie mam co zrobić z nadmiarem kaszy jaglanej, a zwykle gotuję jej trochę więcej, przyrządzam risotto z kaszy jaglanej i warzyw. Warzywa zwykle...

Smak herbaty Earl Grey

0
Aby napisać parę sensownych słów o tym, jaki jest smak herbaty Earl Grey, trzeba przynajmniej raz ją wypić. Bo smak herbaty Earl Grey jest specyficzny...

Soczewica z warzywami i mięsem

0
Soczewica z warzywami i mięsem to przepis także dla wegetarian – wystarczy nie dodawać mięsa, a całą resztę przepisu zostawić. Soczewica to wciąż niedocenione źródło zdrowia, stosunkowo tanie i wygodne...

Sok malinowy na zimę

0
Sok malinowy na zimę musi być, bo nigdy nie wiadomo kiedy nas przeziębieniowe licho dopadnie. Ale soków malinowych w sklepach zatrzęsienie. Mniejsze, większe, do wyboru do koloru. Tylko jak...

Sok warzywny Tymbark – warzywa w kartonie?

0
Czy można powiedzieć, ze sok warzywny Tymbark to warzywa w kartonie? O sokach pisałam już wcześniej sporo, bo zdarza mi się nabrać na telewizyjne reklamy i kolorowe opakowania. Czasami jest...

Sok z marchwi i jabłek – Tłocznia Maurera

0
Jak mogę unikam soków z koncentratów, także wtedy gdy jest to sok z marchwi i jabłek. Niby to nic złego, ot rozcieńczony w wodzie koncentrat. Dziękuję, nie. Chętnie zawsze sięgałam po soki...

Zdrowe ciastka z supermarketu – czy to możliwe?

0
Zdrowe ciastka z supermarketu. Czy w supermarkecie można kupić zdrowe ciastka? Czy dzisiaj ciastka mogą być zdrowe? I wreszcie czy zdrowe ciastka są dostępne tylko w sklepach ze zdrową,...

Żytnie chrupkie pieczywo – czy jest zdrowe?

0
Jak oswoić „tekturki” i sprawić by zagościły na stałe w naszym menu? Żytnie chrupkie pieczywo nie jest ulubieńcem nawet tych, którzy z determinacją trzymają bez-pszenną dietę. Żytnie chrupkie pieczywo –...

Carpaccio z buraków

0
Lekkie wegańskie carpaccio z buraków to efektowna potrawa, której sekret smaku tkwi w… sosie. Inspiracją do takiego eksperymentu była przystawka jaką próbowałam w hotelu Kasprowy w Zakopanem, gdzie gościłam kilka...

Makaron warzywny

0
Sezon na cukinię trwa, więc przyszedł czas na makaron warzywny z cukinią w roli głównej. Żeby na talerzu zrobiło się bardziej kolorowo, dodałam marchew i makaron warzywny wyszedł jak marzenie!...

Makaron z pieczarkami i szpinakiem

0
Sezon na szpinak trwa w najlepsze, dlatego postanowiłam czym prędzej przygotować makaron z pieczarkami i szpinakiem. Szpinak można wówczas przemycić nawet dzieciom, bo taka potrawa smakuje wyśmienicie, a przygotowanie...

Zapiekanka wegetariańska z kalarepą

0
Skąd wziął się pomysł na takie danie jak zapiekanka wegetariańska z kalarepą? Zwykle zapiekanki wegetariańskie przygotowywane są na bazie ziemniaków. A choć lubię ziemniaki, to niestety nie mogę ich...

Zapiekanka na diecie

0
Zapiekanka na diecie to danie, które powstało jako potrzeba zastąpienia dość powszechnych w naszej kulturze i jadłospisie, ziemniaków. Smak podobny, a jednak ziemniaków w tej zapiekance nie uświadczycie. Kolejnym eksperymentem...

Wegańskie ciastka bez mąki

0
Wegańskie ciastka bez mąki. Przyzwyczajeni do ciast z mąką pszenną i jajkami, trudno nam wyobrazić sobie, ze cokolwiek bez jajek i maki da się...

Warzywa w sosie kokosowym

0
Potrawy wegetariańskie mają to do siebie, że można kombinować ze sobą różne smaki i kolory i zawsze wychodzi coś ciekawego. Tym razem, ponownie zainspirowana...

Sok z natki pietruszki – witaminowa bomba

0
Ze wszystkich soków samodzielnie zrobionych, najbardziej lubię sok z natki pietruszki. Gdy pierwszy raz usłyszałam o tym, że z takiej zieleniny można zrobić napój, postukałam się w czoło, mało dyplomatycznie wyrażając...

Rozgrzewająca zupa marchwiowa

0
Na zimowe wieczory nie ma to jak bajecznie kolorowa rozgrzewająca zupa marchwiowa. Generalnie z zupami robię tak, że gotuję więcej wywaru, wekuję go w...

Puree z zielonego groszku

0
Zamiast nudnych ziemniaków, podaję czasem do obiadu puree z zielonego groszku. Groszek nie jest jakoś specjalnie popularny, nie bardzo wiadomo, co z nim można zrobić oprócz znanej...

Pieczarki faszerowane szpinakiem

0
Zawsze wydawało mi się, że przygotowanie takiego dania jak pieczarki faszerowane czymkolwiek, to kupa roboty, bałaganu w kuchni i poświęcenie mnóstwa czasu. Myślałam tak, dopóki nie zrobiłam dania...

Orzechy – tego o nich nie wiecie!

0
Wpajana nam od lat, a w ostatnim czasie z coraz większą intensywnością wiedza, że orzechy to źródło wszelkiego dobra, spowodowała, że postanowiłam przyjrzeć się dokładniej temu tematowi. I nie chodzi tu o to,...

Naleśniki gryczane bez jajek

0
Wiele razy próbowałam zrobić naleśniki gryczane bez jajek. I zawsze pojawiał się ten sam problem-nie trzymały się kupy, przy przewracaniu robił się z nich glut, podczas...

Nadziewana papryka

0
Jeśli potrzebuję widowiskowego dania i okrzyków zachwytu, nadziewana papryka nadaje się do tego wyśmienicie! Efektowny wygląd, złudzenie, że się narobiłam (tak, tak, tylko złudzenie!) i ten smak… Tak,...

Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem

0
 „Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem” Hipokrates Jeśli przez przypadek trafiłeś na mój blog, to znaczy, że szukałeś jakiejś informacji o jedzeniu, wpływie pożywienia na Twoje zdrowie lub innych podobnych. Nieważne...

Jak przygotować łososia?

0
Jak przygotować łososia, żeby wyglądał i smakował ekskluzywnie? Paradoksalnie, nie wymaga to tak wiele pracy, jak mogłoby nam się wydawać. Osobiście jestem zwolenniczką przygotowywania dań szybko i możliwie...

Pasta z soczewicy i sera

0
Dla urozmaicenia sobie życia, dość często robię do chleba bezmięsne pasty różnego rodzaju. Na przykład przygotowana niedawno w ramach eksperymentu kulinarnego pasta z soczewicy i sera białego czyli twarogu,...

Carpaccio wege z buraków

0
Lekkie wegańskie carpaccio z buraków to efektowna potrawa, której sekret smaku tkwi w… sosie. Inspiracją do takiego eksperymentu była przystawka jaką próbowałam w hotelu Kasprowy w Zakopanem, gdzie gościłam kilka...

Bakłażany faszerowane

0
Uwielbiam bakłażany faszerowane. Wydawać by się mogło, że przygotowanie bakłażana to nic trudnego – ot, wrzucić na grila lub patelnię i gotowe. Ale jeśli chcemy zadziwić najbliższych, proponuje włożyć odrobine...

Losowe wpisy:

Mleko i ser kozi

0
Ostatnio zapanował istny szał na mleko i ser kozi. Ceny mleka i sera koziego osiągają zawrotne ceny i przyznam, że też uległam tej psychozie. Co mleko i ser kozi mają takiego,...

Czym zastąpić cukier w diecie?

0
Gdy podejmujemy decyzję o odchudzaniu, jednym z najtrudniejszych pytań jakie sobie zadajemy jest to, czym zastąpić cukier w diecie? Bardziej zdecydowani rezygnują z niego całkowicie, bardziej ambitni szukają produktów...