Jesienna zupa z groszku

0
Kiedy na dworze szaro i buro, na moim talerzu gości jesienna zupa z groszku. Wesołe zielone kuleczki to oczywiście jej główny składnik, bo nic nie daje tak wyrazistej zieleni...

Pyszne leczo z cukinii

0
Planowałam wczoraj zrobić naleśniki z warzywnym nadzieniem, ale w trakcie krojenia cukinii stwierdziłam, że znacznie szybciej będzie zrobić pyszne leczo z cukinii – bez smażenia i przygotowywania nadzienia. Zmęczona już...

Pasztet z marchwi i kaszy jaglanej

0
Pasztet z marchwi i kaszy jaglanej to danie wyjątkowe i wyjątkowo smaczne. I, co ciekawe, nie wymaga dużo pracy. Odpowiednie przygotowanie kaszy, aby nie były gorzka oraz kompozycja przypraw...

Wegańskie ciastka bez mąki

0
Wegańskie ciastka bez mąki. Przyzwyczajeni do ciast z mąką pszenną i jajkami, trudno nam wyobrazić sobie, ze cokolwiek bez jajek i maki da się...

Dlaczego warto pić czerwone wino?

0
Jedni mówią, że czerwone wino jest zdrowe, inni, że to bzdura. Jak jest naprawdę? Czy sięgając po ten szlachetny czerwony trunek,  w ogóle zastanawiamy się, dlaczego warto...

Do chleba: Pasta z ciecierzycy.

0
Do chleba pasta z ciecierzycy jest niezastąpiona! Jako że chleb jest najszybszym i najchętniej przekąszanym elementem naszego jadłospisu, zaczynam serię przepisów pt.: Do chleba, a na dobry początek – Pasta...

Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem

0
 „Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem” Hipokrates Jeśli przez przypadek trafiłeś na mój blog, to znaczy, że szukałeś jakiejś informacji o jedzeniu, wpływie pożywienia na Twoje zdrowie lub innych podobnych. Nieważne...

Nadziewana papryka

0
Jeśli potrzebuję widowiskowego dania i okrzyków zachwytu, nadziewana papryka nadaje się do tego wyśmienicie! Efektowny wygląd, złudzenie, że się narobiłam (tak, tak, tylko złudzenie!) i ten smak… Tak,...

Zapiekanka wegetariańska z kalarepą

0
Skąd wziął się pomysł na takie danie jak zapiekanka wegetariańska z kalarepą? Zwykle zapiekanki wegetariańskie przygotowywane są na bazie ziemniaków. A choć lubię ziemniaki, to niestety nie mogę ich...

Jak wzmocnić odporność jesienią?

0
Jak wzmocnić odporność jesienią? Wraz z nastaniem jesiennych, słotnych dni, cześciej dopadają nas różnego rodzaju przeziębienia, katary i inne nieszczęścia, które, jak nam się wydaje, muszą...

Płatki śniadaniowe – jakie wybrać?

0
Płatki śniadaniowe goszczą w moim domu dość często. Szybko się je przygotowuje, bo wystarczy zalać mlekiem lub jogurtem i gotowe. Problemem było jednak znaleźć w sklepie takie...

Carpaccio z buraków

0
Lekkie wegańskie carpaccio z buraków to efektowna potrawa, której sekret smaku tkwi w… sosie. Inspiracją do takiego eksperymentu była przystawka jaką próbowałam w hotelu Kasprowy w Zakopanem, gdzie gościłam kilka...

Do czego dodawać imbir?

0
Ze względu na to, że imbir coraz częściej pojawia się w przepisach, krótki zbiór informacji,  do czego dodawać imbir. Pomijanie imbiru z całą pewnością musi wynikać z zapomnienia, bo na pewno...

Makaron warzywny

0
Sezon na cukinię trwa, więc przyszedł czas na makaron warzywny z cukinią w roli głównej. Żeby na talerzu zrobiło się bardziej kolorowo, dodałam marchew i makaron warzywny wyszedł jak marzenie!...

Rozgrzewająca zupa marchwiowa

0
Na zimowe wieczory nie ma to jak bajecznie kolorowa rozgrzewająca zupa marchwiowa. Generalnie z zupami robię tak, że gotuję więcej wywaru, wekuję go w...

Płatki Crunchy z pełnego ziarna owsa

0
Nie będę oryginalna, gdy napiszę, że lubię płatki na śniadanie. A że naturę mam taką, że dokładnie przyglądam się temu, co jem, pod lupę wzięłam płatki owsiane Crunchy z pełnego ziarna...

Dlaczego czosnek leczy?

0
Zwolennicy naturalnych metod walki z przeziębieniem wymienią czosnek na jednym z pierwszych miejsc. Oprócz powszechnie panującej wiedzy, że czosnek to naturalny antybiotyk, tak naprawdę niewiele więcej wiemy o tym, dlaczego...

Dobry chleb w Żabce – moje najnowsze odkrycie

0
Z czym się kojarzy sklep Żabka? Blisko, szybko, wygodnie! Czy zdrowo? Nie zawsze. Czy dobry chleb w Żabce to fakt?  Muszę otwarcie przyznać, że moje ostatnie żabkowe odkrycie...

Gotowy koktajl owocowy Leon

0
Ostatnio dużo piszę o owocach. O tym jak zrobić domowy koktajl owocowy już było, o tym, jaka jest cała prawda o sokach owocowych też. Tym razem naszło mnie na gotowy koktajl owocowy...

Sok z marchwi i jabłek – Tłocznia Maurera

0
Jak mogę unikam soków z koncentratów, także wtedy gdy jest to sok z marchwi i jabłek. Niby to nic złego, ot rozcieńczony w wodzie koncentrat. Dziękuję, nie. Chętnie zawsze sięgałam po soki...

Naturalna witamina C – gdzie jej szukać?

0
Aby witamina C miała jakikolwiek wpływ na nasz organizm, nie wystarczy połknąć cudowną tabletkę. Ludzki organizm jest zbyt skomplikowany (a może raczej sprytny?), aby zadowolił się...

Zapiekanka na diecie

0
Zapiekanka na diecie to danie, które powstało jako potrzeba zastąpienia dość powszechnych w naszej kulturze i jadłospisie, ziemniaków. Smak podobny, a jednak ziemniaków w tej zapiekance nie uświadczycie. Kolejnym eksperymentem...

Chleb tostowy maślany

0
Chleb tostowy maślany wydaje się być doskonały podręcznym składnikiem, z którego w sytuacjach kryzysowych możemy skorzystać. Taki chleb możemy po kupieniu zamrozić, nie stresując się, że paczka duża...

Sok warzywny Tymbark – warzywa w kartonie?

0
Czy można powiedzieć, ze sok warzywny Tymbark to warzywa w kartonie? O sokach pisałam już wcześniej sporo, bo zdarza mi się nabrać na telewizyjne reklamy i kolorowe opakowania. Czasami jest...

Żytnie chrupkie pieczywo – czy jest zdrowe?

0
Jak oswoić „tekturki” i sprawić by zagościły na stałe w naszym menu? Żytnie chrupkie pieczywo nie jest ulubieńcem nawet tych, którzy z determinacją trzymają bez-pszenną dietę. Żytnie chrupkie pieczywo –...

Orzechy – tego o nich nie wiecie!

0
Wpajana nam od lat, a w ostatnim czasie z coraz większą intensywnością wiedza, że orzechy to źródło wszelkiego dobra, spowodowała, że postanowiłam przyjrzeć się dokładniej temu tematowi. I nie chodzi tu o to,...

Naleśniki gryczane bez jajek

0
Wiele razy próbowałam zrobić naleśniki gryczane bez jajek. I zawsze pojawiał się ten sam problem-nie trzymały się kupy, przy przewracaniu robił się z nich glut, podczas...

Warzywa w sosie kokosowym

0
Potrawy wegetariańskie mają to do siebie, że można kombinować ze sobą różne smaki i kolory i zawsze wychodzi coś ciekawego. Tym razem, ponownie zainspirowana...

Prosty odżywczy koktajl owocowy

0
Gdy za oknem zima i zero świeżego owocu pod ręką, można sięgnąć po owoce sklepowe i przygotować sobie prosty odżywczy koktajl owocowy. Oczywiście, będzie to tylko namiastka zdrowia, ale jak w piwnicy...

Gęsta kremowa zupa pomidorowa

0
Bardzo lubię zupy kremy. Są pożywne, rozgrzewające i bajecznie kolorowe, tak jak na przykład gęsta kremowa zupa pomidorowa. Przepis na danie gęsta kremowa zupa pomidorowa jest prosty,...

Mleko i ser kozi

0
Ostatnio zapanował istny szał na mleko i ser kozi. Ceny mleka i sera koziego osiągają zawrotne ceny i przyznam, że też uległam tej psychozie. Co mleko i ser kozi mają takiego,...

Kotlety z kaszy gryczanej – nie tylko dla wegan

0
Wegańskie kotlety mają to do siebie, że wbrew powszechnie panującej opinii, przygotowuje się je bardzo szybko. Nie potrzeba do nich jajka, mąki ani innych wynalazków, jakie do tradycyjnych...

Pizza na szpinaku

0
Ugniatanie ciasta na tradycyjną pizzę skutecznie zniechęca mnie do robienia tego w domu, więc takie danie jak pizza na szpinaku oszczędza mi sporo czasu. Pracując na pełnym etacie rzadko...

Miód i jego właściwości lecznicze

0
Sięgając do babcinych sposobów walki z przeziębieniem, miód i jego właściwości lecznicze miał okazję wypróbować niejeden z nas. Gorąca herbata z miodem czy, jak pito w moich stronach, mleko z miodem...

Pieczarki faszerowane szpinakiem

0
Zawsze wydawało mi się, że przygotowanie takiego dania jak pieczarki faszerowane czymkolwiek, to kupa roboty, bałaganu w kuchni i poświęcenie mnóstwa czasu. Myślałam tak, dopóki nie zrobiłam dania...

Bakłażany faszerowane

0
Uwielbiam bakłażany faszerowane. Wydawać by się mogło, że przygotowanie bakłażana to nic trudnego – ot, wrzucić na grila lub patelnię i gotowe. Ale jeśli chcemy zadziwić najbliższych, proponuje włożyć odrobine...

Soczewica z warzywami i mięsem

0
Soczewica z warzywami i mięsem to przepis także dla wegetarian – wystarczy nie dodawać mięsa, a całą resztę przepisu zostawić. Soczewica to wciąż niedocenione źródło zdrowia, stosunkowo tanie i wygodne...

Cała prawda o sokach owocowych

0
Aby ugasić pragnienie, najprościej jest sięgnąć po kartonik lub butelkę w sklepie ze słodkim kolorowym płynem. Szybko, wygodnie, zwykle dość tanio. Ale cała prawda o sokach owocowych niestety nie...

Co w pieczywie piszczy – czyli czy chleb ciemny jest lepszy niż jasny?

0
Czy ktoś zadaje sobie trud, żeby poznać skład chleba? Bułek? Bagietek fittness? I czy rzeczywiście dokładnie wiemy, co w pieczywie piszczy – czyli czy chleb ciemny jest...

Jak wybrać suszone śliwki?

0
Kiedy przychodzi mi ochota na przygotowanie kaczki w czerwonym winie ze śliwkami, pojawia się pytanie Jak wybrać suszone śliwki do tego dania? i nie chodzi bynajmniej o rodzaj firmy czy...

Kasza gryczana ze szpinakiem

0
Muszę to napisać: przygotowanie dania z kaszy gryczanej jest wyzwaniem, bo ryzyko, że powstanie brązowa mazia jest zawsze i kasza gryczana ze szpinakiem nie jest tu wyjątkiem. Pierwotnie planowałam...

Sok malinowy na zimę

0
Sok malinowy na zimę musi być, bo nigdy nie wiadomo kiedy nas przeziębieniowe licho dopadnie. Ale soków malinowych w sklepach zatrzęsienie. Mniejsze, większe, do wyboru do koloru. Tylko jak...

Pasta z soczewicy i sera

0
Dla urozmaicenia sobie życia, dość często robię do chleba bezmięsne pasty różnego rodzaju. Na przykład przygotowana niedawno w ramach eksperymentu kulinarnego pasta z soczewicy i sera białego czyli twarogu,...

Chleb gryczany w supermarkecie

0
Mam wrażenie, że osoby, które z powodów zdrowotnych musiały wyeliminować wszelkie pokarmy zawierające gluten, zdobyły wyższy stopień wtajemniczenia, gdyż życie zmusiło ich do uważnego przyglądania się etykietom wszystkich pokarmów,...

Dynia z kaszą pęczak

0
Sezon na dynię trwa w najlepsze. Za mną już zupa dyniowa i placki z dyni. Czas więc na danie Dynia z kaszą pęczak. Eksperymentowanie z kaszami i warzywami różnie się kończy, ale cóż –...

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną

0
Efektowne danie dla gości to z pewnością cukinia faszerowana kaszą jaglaną. Szybko się je przygotowuje, a wygląda naprawdę wyśmienicie. Przygotowanie farszu wbrew pozorom nie...

Pasta z marchwi i soczewicy

0
Mam wiele ulubionych dodatków do chleba, a jednym z nich jest pasta z marchwi i soczewicy. Połączenie warzyw z soczewicą zawsze dobrze się sprawdza, a pasta z marchwi i soczewicy nie dość, że wyśmienicie...

Sałatka z wędzoną wołowiną – Hotel Haffner w Sopocie

0
Ponieważ bardzo lubię odwiedzać miejsca, gdzie serwowane są różnorakie dania, tym razem poniosło mnie nad morze. Nie jestem typem, który zwiedza okolicę, ten obszar pozostawiam pasjonatom...

Jak przygotować łososia?

0
Jak przygotować łososia, żeby wyglądał i smakował ekskluzywnie? Paradoksalnie, nie wymaga to tak wiele pracy, jak mogłoby nam się wydawać. Osobiście jestem zwolenniczką przygotowywania dań szybko i możliwie...

Gołąbki z kaszą gryczaną

0
Uwielbiam gołąbki. Ta tradycyjna w Europie Środkowej i Wschodniej potrawa składa się z ryżu i mielonego mięsa wieprzowego zawijanych w liście kapusty. Ponieważ jednak od dłuższego czasu ani wieprzowiny ani...

Pomidory w kawałkach z kartonu

0
Pomidory w kawałkach z kartonu przydają się wtedy, gdy na przykład trzeba na szybko przygotować spaghetti lub zupę pomidorową. Bo kiedy sezon pomidorowy się skończy, a letnie lenistwo daje...

Czym zastąpić cukier w diecie?

0
Gdy podejmujemy decyzję o odchudzaniu, jednym z najtrudniejszych pytań jakie sobie zadajemy jest to, czym zastąpić cukier w diecie? Bardziej zdecydowani rezygnują z niego całkowicie, bardziej ambitni szukają produktów...

Pasta z bobu i groszku

0
Uwielbiam kolorowe dania, takie jak na przykład pasta z bobu i groszku lub zupa dyniowa. Soczyście pomarańczowe albo zielone kolory na talerzu sprawiają, że od razu robi mi się...

Carpaccio wege z buraków

0
Lekkie wegańskie carpaccio z buraków to efektowna potrawa, której sekret smaku tkwi w… sosie. Inspiracją do takiego eksperymentu była przystawka jaką próbowałam w hotelu Kasprowy w Zakopanem, gdzie gościłam kilka...

Makaron z pieczarkami i szpinakiem

0
Sezon na szpinak trwa w najlepsze, dlatego postanowiłam czym prędzej przygotować makaron z pieczarkami i szpinakiem. Szpinak można wówczas przemycić nawet dzieciom, bo taka potrawa smakuje wyśmienicie, a przygotowanie...

Cieciorka czyli ciecierzyca

0
Obok grochu i fasoli, cieciorka czyli ciecierzyca wychodzi  z ukrycia dzięki rosnącemu zainteresowaniu zdrowym sposobem odżywiania. I podobnie jak inne rośliny strączkowe, cieciorka czyli ciecierzyca, jest bogactwem...

Smak herbaty Earl Grey

0
Aby napisać parę sensownych słów o tym, jaki jest smak herbaty Earl Grey, trzeba przynajmniej raz ją wypić. Bo smak herbaty Earl Grey jest specyficzny...

Risotto z kaszy jaglanej i warzyw

0
Gdy nie mam co zrobić z nadmiarem kaszy jaglanej, a zwykle gotuję jej trochę więcej, przyrządzam risotto z kaszy jaglanej i warzyw. Warzywa zwykle...

Jak dobrze przygotować ostrygi?

0
Jak dobrze przygotowac ostrygi? Czy warto zamawiać je w restauracji? Odpowiedzi na te pytania próbowałam szukać w jednej z duńskich restauracji. Bo przygotowanie owoców morza to nie lada wyzwanie...

Losowe wpisy:

Do czego dodawać imbir?

0
Ze względu na to, że imbir coraz częściej pojawia się w przepisach, krótki zbiór informacji,  do czego dodawać imbir. Pomijanie imbiru z całą pewnością musi wynikać z zapomnienia, bo na pewno...

Smak herbaty Earl Grey

0
Aby napisać parę sensownych słów o tym, jaki jest smak herbaty Earl Grey, trzeba przynajmniej raz ją wypić. Bo smak herbaty Earl Grey jest specyficzny...