Jesienna zupa z groszku

Jesienna zupa z groszku

wpis w: Przepisy | 4

Jesienna zupa z groszku.

Kiedy na dworze szaro i buro, na moim talerzu gości jesienna zupa z groszku. Wesołe zielone kuleczki to oczywiście jej główny składnik, bo nic nie daje tak wyrazistej zieleni w potrawach jak one. A wierzcie mi, jesienna zupa z groszku ma intensywnie zielony, soczysty kolor. Nie znam żadnego innego warzywa, które mogłoby nadać taką barwę potrawom. Nie próbujcie też uzyskać takiego koloru z groszku konserwowego z puszki – żadnych szans! Jesienna zupa z groszku rządzi się swoimi prawami!

Przepis na danie jesienna zupa z groszku jest prosty, szybki i tani. Wiadomym jest, że najwięcej odżywczych właściwości mają warzywa świeże. Kiedy jednak trudno o nie jesienią lub zimą, sięgam po mrożonki.

Groszek jest bogatym źródłem białka i błonnika, więc świetnie sprawdza się w dietach osób odchudzających się i wegetarian.

Ma też sporo wapnia, magnezu, potasu i witamin z grupy B. Zielona jesienna zupa doskonale smakuje z grzankami – do wyboru, czy zrobionymi z bułki pszennej, czy chleba żytniego lub z gotowym groszkiem ptysiowym.

Przepis na danie jesienna zupa z groszku:

Jesienna zupa z groszku

Składniki dania Jesienna zupa z groszku

  • 750 ml rosołu z warzyw (na mięsie lub w wersji wegetariańskiej bez)
  • 600 g mrożonego groszku (1 opakowanie groszku to zazwyczaj 400g)
  • 1 mała cebula
  • 1 ser mozzarella lub topiony śmietankowy

 

Przygotowanie dania Jesienna zupa z groszku

Gotujemy przygotowany wcześniej wywar z warzyw i wrzucamy do niego cebulę i groszek na czas podany na opakowaniu – rozpiętość czasu jest różna u różnych producentów i waha się od 3- 15 minut. Po tym czasie odcedzamy groszek na sicie, przelewając wywar do garnka. Cebulę wyrzucamy, a ugotowany groszek miksujemy na gładką masę, następnie dodajemy do niej ser topiony lub ser mozzarella i ponownie miksujemy, do uzyskania kremowej konsystencji. Wlewamy uzyskaną masę do wywaru, gotujemy ok 5 minut. Danie jesienna zupa z groszku podajemy z grzankami lub z groszkiem ptysiowym. Smacznego!

4 Odpowiedzi

  1. Musze przyznać, że zrobiłam zupę wg Twojego przepisu. Wyszła przepyszna! Do tej pory jadłam groszek z marchewką i jeszcze nie robiłam takich zup, jak Twoja. To taka zupa – krem, którą lubią także moje dzieci. Kusi mnie, aby następnym razem dodać odrobinę pesto – lekko wyostrzy smac, co dla wielbicieli ostrzejszych potraw powinno być ok.

  2. Zrobilam te zupę wg twojego przepisu i to niesamowite,ze wyszła dokładnie taka jak na zdjęciu . Zwykle zdjęcia w internecie są podkolorowane a tu proszę- dokładnie tak samo. I ten smak, naprawdę pyszny!

  3. […] chleba najchętniej wykorzystujemy do gęstych zup kremów, takich jak na przykład jesienna zupa z groszku, a tosty lub zapiekanki z szynką i żółtym serem są całkiem niezłą […]

Zostaw Komentarz