Jak przygotować łososia, żeby wyglądał i smakował ekskluzywnie? Paradoksalnie, nie wymaga to tak wiele pracy, jak mogłoby nam się wydawać. Osobiście jestem zwolenniczką przygotowywania dań szybko i możliwie najmniejszym wysiłkiem. A zatem jak przygotować łososia, aby poczuć namiastkę wielkiego świata, eleganckiej restauracji i wyjątkowego smaku? I nie chodzi tu o zwykłe wrzucenie na patelnię kawałka rybiego mięsa, a o przygotowanie ryby w sposób inny niż ten, do jakiego przywykliśmy, uzyskując pełnię smaku jaki łosoś może nam zaoferować. A więc – do dzieła!
Składniki:
- łosoś filet
- ryż
- gruszka
- syrop z agawy lub klonowy
- oliwa
- limonka
- sól
- pieprz
Jak przygotować łososia?
Gotujemy ryż. Łososia płuczemy pod bieżącą wodą. Kładziemy na desce do krojenia i ostrym nożem odkrajamy skórę oraz boki ryby, tak, aby uzyskać w miarę równą kwadratową/prostokątną kostkę. Osuszamy z obu stron papierowym ręcznikiem. Solimy i posypujemy niewielką ilością zmielonego pieprzu. Smarujemy z obu stron oliwą, posypujemy odrobinę drobno startą skórką limonki i odstawiamy na chwilę. Włączamy piekarnik na 50 st. (nie więcej! – to bardzo ważne). W tym czasie obieramy gruszkę i kroimy ją w drobną kosteczkę. W rondelku rozgrzewamy 5-10 łyżek stołowych syropu, wrzucamy gruszkę, wyciskamy sok z 1 grubszego plasterka limonki i chwilę dusimy czekając aż gruszka puści sok a sos trochę się zredukuje. Rybę wkładamy do rozgrzanego do 50 st.C piekarnika i pieczemy ok 20-25 minut. Ugotowany ryż wykładamy na talerz, na nim kładziemy upieczoną rybę, a na wierzch łyżkę sosu gruszkowego.
Tak naprawdę to, co znajdzie się pod łososiem, zależy tylko od nas. Może to być na przykład makaron warzywny lub puree z zielonego groszku. Wszystko zależy od fantazji kucharza.