Dynia z kaszą pęczak

Dynia z kaszą pęczak

wpis w: Przepisy | 0

Dynia z kaszą pęczak.

Sezon na dynię trwa w najlepsze. Za mną już zupa dyniowa i placki z dyni. Czas więc na danie Dynia z kaszą pęczak. Eksperymentowanie z kaszami i warzywami różnie się kończy, ale cóż – kto nie próbuje ten nie je! Dynia z kaszą pęczak to pożywne danie na wegetarian i wegan, choć niekoniecznie bezglutenowców, bo pęczak to kasza z jęczmienia, a  więc zboża z glutenem. Danie proste i szybkie w przygotowaniu i cudownie rozgrzewające.

Jak gotować kaszę pęczak?

Kaszę pęczak najlepiej gotować w proporcjach 1/2 do 1 czyli np.pół szklanki kaszy gotujemy w 1 szklance wody, na małym ogniu, aż do całkowitego wchłonięcia wody przez kaszę. Można trochę posolić do smaku lub gotować w wywarze z warzyw, wtedy nabiera bardziej wyrazistego smaku. Po zagotowaniu dobrze zostawić ją jeszcze w garnku pod przykryciem na ok. 15 minut.

Dynia z kasza

Przepis na danie Dynia z kaszą pęczak

 

  • 1/2 kg dyni pokrojonej w małe kawałki
  • 2 marchewki pokrojone w talarki
  • 1 duża cebula
  • 1/2 szklanki kaszy pęczak
  • 1,5 litra wywaru z warzyw
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki ostrej lub słodkiej papryki w proszku (w zależności od preferencji)
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie, jeśli ktoś lubi)
  • 1/2 łyżeczki przyprawy papryka wędzona
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek lub jakikolwiek inny olej roślinny

Przygotowanie dania Dynia z kaszą pęczak

Kaszę pęczak ugotować na wywarze z warzyw wg przepisu podanego powyżej. W międzyczasie kiedy gotujemy kaszę, przygotowujemy cebulę, dynię i marchewki – cebulę kroimy w kostkę, dynię w małe kwadratowe kawałki, a marchewki w talarki. W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy do niej kawałki dyni oraz talarki marchewki i smażymy chwilę wszystko razem , podlewając resztą wywaru z warzyw dusząc pod przykryciem. Gdy warzywa będą już miękkie, należy przełożyć je do blendera i zmiksować na gładkie purée. Dodać ugotowaną kaszę pęczak i doprawić przyprawami delikatnie mieszając.

Danie Dynia z kaszą pęczak jest gotowe! Prawda, że proste?

 

Zostaw Komentarz