Do czego dodawać imbir?

Do czego dodawać imbir?

wpis w: Wiem co jem | 0

Do czego dodawać imbir?

Ze względu na to, że imbir coraz częściej pojawia się w przepisach, krótki zbiór informacji,  do czego dodawać imbir. Pomijanie imbiru z całą pewnością musi wynikać z zapomnienia, bo na pewno nie z powodu jego smaku i aromatu. Imbir jest stary jak stare są Chiny i tam odgrywał ważną rolę w medycynie. A na czym jak na czym, ale na medycynie to Chińczycy znają się jak mało kto. Imbir jako przyprawa jest całkowicie niedoceniana w Europie. A przecież imbir może być nie tylko suszony, ale także kandyzowany, marynowany czy wreszcie podawany na surowo.

Do czego dodawać imbir

Imbir ma silne działanie rozgrzewające i mukolityczne czyli rozrzedzające wydzielinę w oskrzelach (taka naturalna Flegamina) i w okresie jesienno-zimowym na pytanie do czego dodawać imbir, odpowiedź może być tylko jedna: do wszystkiego!

Właściwości lecznicze imbir zawdzięcza substancjom żywicowym, a specyficzny dla niego zapach – olejkom eterycznym. Imbir wspomaga pracę nerek (działa moczopędnie, a dzięki temu przeciwobrzękowo), działa napotnie (więc doskonały na przeziębienia), ułatwia trawienie (bo zwiększa wytwarzanie śliny i wydzielanie żółci), działa rozkurczowo na mięśnie (łagodzi wzdęcia i bóle menstruacyjne).

Imbir w proszku dodaję do dań z soczewicą i warzywami oraz do sosów. Również świeży imbir można do nich dodawać, wtedy jednak najlepiej wykorzystać praskę, taką jak używamy do czosnku. Aby nie stracł nic ze swojego zapachu, polecam dodawać go do potrawy na końcu, niezależnie czy dodajemy imbir sproszkowany czy świeży. Imbir świeży starty drobno na tarce dodaję do sałatek oraz do herbaty. Jak ktoś nie lubi farfoli pływających w herbacie, można umieścić go w specjalnym sitku do herbaty (do kupienia w herbaciarniach) lub zaparzyć w imbryczku razem z sypaną herbatą. Świetnie też sprawdza się jako przyprawa do owoców morza. Jeśli zdecydujemy się kupić świeży imbir, to aby dłużej nam posłużył (bo, umówmy się, zwykle mały nie jest i szybko go nie zużyjemy), musimy przechowywać go w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu. Uważać też trzeba z innymi przyprawami, jakich chcemy użyć, bo nie wszystkie komponują się dobrze z imbirem. Najlepiej imbir czuje się w towarzystwie ziela angielskiego, liścia laurowego, kardamonu, gałki muszkatołowej, pieprzu i goździków, a więc tych przypraw, które pochodzą z jego rodzinnych okolic. Marynowany imbir, różowy lub biały, można kupić w sklepach z orientalną żywnością, jest też niemal zawsze dodawany do zestawów sushi. Mało kto wie, że dołączanie go do sushi ma za zadanie oczyścić kubki smakowe pomiędzy różnymi rodzajami sushi, aby poszczególne smaki nie mieszały się ze sobą.

Krótko mówiąc, jeśli nie wiemy do czego dodawać imbir, zacznijmy powoli od małych ilości dodawanych do naszych typowych dań, a w miarę wzrostu zaufania nawet nie zauważymy, gdy imbir na stałe zagości na naszej półce z przyprawami.

Zostaw Komentarz