Dlaczego warto pić czerwone wino?

Dlaczego warto pić czerwone wino?

wpis w: Wiem co jem | 3

Dlaczego warto pić czerwone wino?

Jedni mówią, że czerwone wino jest zdrowe, inni, że to bzdura. Jak jest naprawdę? Czy sięgając po ten szlachetny czerwony trunek,  w ogóle zastanawiamy się, dlaczego warto pić czerwone wino? Jeśli przyjrzymy się dokładniej, jak funkcjonuje nasz organizm, to odkryjemy, że wszystkie procesy jakie w nim zachodzą oparte są na zjawiskach chemicznych i fizycznych. Wpływ środowiska, spalin, dym papierosów, chemiczne dodatki w żywności, muszą więc w jakiś sposób zakłócać te reakcje. Jaki ma z tym związek czerwone wino? Nie wdając się zbytnio w naukowe rozważania: narażenie na zanieczyszczenia (w powietrzu lub w pożywieniu) lub stres powodują, że w naszym organizmie związane wcześniej ze swoimi atomami elektrony, porzucają tę bezpieczną przystań. Nieutulone w żalu i osamotnione atomy pozbawione jednego elektronu, wpadają w depresję z powodu stanu w jaki wprowadził go niewierny elektron, czyli w stan bycia wolnym rodnikiem. Z wściekłości zaczynają niszczyć napotkane na swojej drodze komórki. Jeśli jednak przybędziemy z odsieczą i dostarczymy sobie tzw. przeciwutleniaczy lub inaczej antyoksydantów, chętnych do oddania jednego swojego elektronu osamotnionemu atomowi, sytuacja zostanie opanowana. Wolne rodniki nie będą już wolne tylko w szczęśliwym związku, a atakowane komórki odetchną z ulgą. Co ma jednak z tym wspólnego czerwone wino? Otóż takimi przeciwutleniaczami chętnymi do oddania jednego elektronu wściekłym wolnym rodnikom, są m.in flawonoidy, a ich bogactwem jest właśnie czerwone wino. Ale dlaczego tylko czerwone wino ma takie dobroczynne działanie? Bo flawonoidy znajdują się wyłącznie w pestkach, skórce i łodygach gron winogron. A czerwone wino wytwarza się z całych gron, natomiast białe wyłącznie z soku, podczas gdy pestki i skórki usuwane są już na początku procesu.

Dodatkowo czerwone wino bogate jest w resweratrol i kwercetynę o właściwościach przeciwutleniających.

Ich silne przeciwrodnikowe działanie hamuje uszkodzenia DNA wywołane przez rozwścieczone wolne rodniki, komórki dzięki temu starzeją sie wolniej i nie ulegają patologicznym podziałom. Czerwone wino, a dokładniej zawarte w nim flawonoidy, działają też przeciwzakrzepowo i przeciwmiażdżycowo, dzięki zawartości kwasu acetylosalicylowego znanego na rynku jako aspiryna. Czerwone wino zawiera również garbniki, które mają za zadanie chronić owoc przed najazdem obcych – głównie grzybów i owadów. Ale garbniki mają też działanie bakteriobójcze. I to właśnie one, garbniki, odpowiadają za cierpki posmak w ustach, jaki mamy gdy wypijemy czerwone wino. Ilość garbników zależy od gatunku winorośli i od dojrzałości winogrona. Do gron najbogatszych w garbniki zalicza się Cabernet Sauvignon, Nebiolo, Syrah, Tannat i Sagrantino. A jak czerwone wino nabiera swojej barwy? Za to odpowiadają antocyjany, a to przecież też flawoinoidy! I więc znów mamy działanie wymiatające wolne rodniki, więc hamowanie uszkodzeń DNA w komórkach.

Jak widać więc, czerwone wino to bogactwo antyoksydantów. Nie ulega zatem wątpliwości, że gdy myślimy poważnie o sobie i swoim zdrowiu, warto, aby czerwone wino gościło na naszym stole znacznie częściej niż dotychczas.

3 Odpowiedzi

  1. […] leczy. Oczywiście kwercetyna i antocyjany mają w tym również swój udział jako antyoksydanty wymiatające wolne rodniki, ale to allicynie przypisuje się w czosnku główne dobroczynne działanie. Dzięki […]

  2. […] Miód i jego właściwości lecznicze odkryto już dawno, choć nie zdawano sobie sprawy, co dokładnie za nie odpowiada. Dziś już wiemy, że są to m.in. kwaśny odczyn miodu – w takim środowisku żadna bakteria długo nie pożyje,  nadtlenek wodoru o silnych właściwościach przeciwbakteryjnych czy flawonoidy czyli przeciwutleniacze (więcej o wolnych rodnikach i przeciwutleniaczach piszę tutaj). […]

  3. […] innych witamin: A, B1, B2, E, K, karotenoidy, flawonoidy i ksantofile, które są silnymi przeciwutleniaczami. Niedoceniania i strącona z podium przez owoce cytrusowe. A przecież dostępna, […]

Zostaw Komentarz