Czekoladowy deser z kaszy jaglanej

Czekoladowy deser z kaszy jaglanej

wpis w: Przepisy | 0

Czekoladowy deser z kaszy jaglanej

 

Deser z kaszy jaglanej. Zamiast słodkich deserów zwykle zadowalamy się owocami, ale czekoladowy deser z kaszy jaglanej jest tu wyjątkiem i na stałe juz zagościł w naszej kuchni. Zwykle robię go wtedy, gdy pozostanie mi kasza jaglana przygotowywana do głównego dania. Wrzucam ją wówczas wraz z czekoladą i kakao lub zapachem waniliowym do Thermomixa i deser gotowy! Wariacji z kaszą jaglaną na słodko jest mnóstwo. Powstają takie budynie, że nawet największy niejadek się nie oprze!

 

Składniki na Czekoladowy deser z kaszy jaglanej

  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (jak ugotować kaszę jaglaną znajdziesz -> tutaj)
  • 1 tabliczka czekolady (najlepiej gorzkiej, bo zawiera najwięcej kakao)
  • cukier
  • łyżeczka soku z cytryny
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki mleka (dowolnego-może być roślinne lub zwierzęce)

 

Przygotowanie:

Ugotowaną kaszę jaglaną umieszczamy z mlekiem w blenderze i miksujemy na gładką masę. Dodajemy pokruszoną czekoladę (można też dodać kakao, jak nie macie czekolady), cukier, 1 torebkę cukru waniliowego i łyżeczkę soku z cytryny. Wszystko miksujemy razem. Gdy powstała masa będzie za gęsta, dolewamy mleka, gdy za płynna – dosypujemy kaszę. Doprawiamy cukrem w zależności od tego, jaki poziom słodyczy Wasi domownicy preferują. Podajemy na zimno lub ciepło – w zależności od upodobań!

deser z kaszy jaglanej

Zostaw Komentarz