Czym zastąpić cukier w diecie?

Czym zastąpić cukier w diecie?

wpis w: Wiem co jem | 3

Czym zastąpić cukier w diecie?

Gdy podejmujemy decyzję o odchudzaniu, jednym z najtrudniejszych pytań jakie sobie zadajemy jest to, czym zastąpić cukier w diecie? Bardziej zdecydowani rezygnują z niego całkowicie, bardziej ambitni szukają produktów zastępczych. Spójrzmy więc, co dzisiaj oferuje nam rynek – tej zdrowej i prawie zdrowej żywności.

Cukier trzcinowy

Jak sama nazwa wskazuje, powstaje z trzciny cukrowej. I to jest główna, jeśli nie jedyna różnica w stosunku do cukru buraczanego znanego przez nas jako cukier biały. Cukier trzcinowy ma równie wysoką zawartość sacharozy, co cukier buraczany. Ilość kalorii w 100 g cukru trzcinowego jest tylko nieznacznie mniejsza niż w takiej samej ilości cukru z buraków cukrowych, a ponieważ kryształki cukru trzcinowego są mniejsze to w 1 łyżeczce będzie go więcej niż klasycznego białego cukru buraczanego, więc w rezultacie ilość kalorii jaką przyjmiemy, będzie taka sama. Zarówno cukier buraczany jak i trzcinowy, są cukrami rafinowanymi, składającymi się w głównej mierze z dwucukru sacharozy, czyli ostatecznego wytworu w procesie technologicznym.

W trakcie przetwarzanie czyli rafinacji czy to buraków czy trzciny cukrowej, oddzielana jest melasa uzyskiwana z warzyw, najbogatsze źródło składników odżywczych.

To ona odpowiada za brązowy kolor cukru. Cukier trzcinowy również może być biały, a gdy zabarwi się go odrobiną melasy lub karmelu, będzie brązowy. Podobnie jak cukier buraczany. Może być biały lub brązowy. Nadal jednak będzie to czysta sacharoza. Jeśli więc na opakowaniu nie mamy informacji, że cukier jest nierafinowany, mamy do czynienia wyłącznie z sacharozą – nieważne czy z buraka czy z trzciny, ewentualnie zabarwioną odrobiną melasy. Jeśli więc widzimy na etykiecie „Cukier brązowy” koniecznie musimy doczytać skład, by być pewnym, czy nasze poszukiwania czym zastąpić cukier w diecie, uznać za zakończone sukcesem.

Cukier nierafinowany

Jest brązowy i ma lekko karmelowy posmak. Nie jest jednak brązowy w wyniku zabarwienia chemicznie uzyskanej sacharozy, a w wyniku nieoddzielenia melasy naturalnie występującej w buraku i trzcinie cukrowej. To tak jakbyśmy proces produkcji zatrzymali na wcześniejszym etapie. Zawiera w niewielkich ilościach potas, wapń, magnez, fosfor i żelazo. Z pewnością może być tym, czym możemy zastąpić cukier w diecie, zwłaszcza ten rafinowany.

Miód

prawdziwy miod

Gdyby zapytać nasze babcie czym zastąpić cukier w diecie, pierwsze co przyszłoby im do głowy to miód. W odróżnieniu od białego i brązowego cukru, niezależnie już czy rafinowanego czy nie, miód to głównie fruktoza i glukoza, a więc cukry proste, łatwo przyswajalne przez nasz organizm. I na pewno jest to najbardziej naturalna słodycz jaką możemy sobie wyobrazić. Miód jest niestety bardzo kaloryczny, a postrzeganie go jako stosunkowo zdrowej słodyczy, zawdzięcza właściwościom przeciwbakteryjnym uzyskanym dzięki enzymom pszczół wprowadzanym podczas produkcji miodu oraz licznym witaminom. Aby mieć pewność, ze mamy do czynienia z prawdziwym miodem wytworzonym przez pracowite pszczoły, po spróbowaniu, w ustach może nas odrobinę piec, a w gardle lekko drapać.

Melasa

Skoro melasa jest jednym ze składników, jakie usuwa się w procesie rafinacji, a posiada najwięcej substancji odżywczych, mamy gotowy pomysł na to, czym zastąpić cukier w diecie. Ten gęsty syrop ma o połowę sacharozy mniej niż zwykły cukier, można dodawać go do ciepłych i zimnych napojów, ciast czy dań na bazie ryżu i kasz.

Stewia

Jest rośliną, której słodki sok pozbawiony jest kalorii i bezpiecznie może być stosowany nawet przez cukrzyków. Kupić ją można w postaci słodzików, płynu lub tabletek. Minusem jest to, że stewia nie fermentuje, więc drożdże piekarskie na tym nie skorzystają i ciasto nie wyrośnie. Jeśli mamy dylemat, czym zastąpić cukier w diecie, stewia nadaje się do tego najlepiej. Pułapką jest tu jednak ostateczny produkt, który kupimy w sklepie. Nawet jeśli z etykiety krzyczy samo zdrowie, pochylmy się nad nią uważnie i przeczytajmy, czy oprócz stewi nie wrzucono do opakowania kalorycznych dodatków, których chcielibyśmy jednak uniknąć.

Co ciekawe, stewię można hodować na balkonie w doniczce – wtedy mamy już 100% pewność, czym zastąpić cukier w diecie.

Ususzone liście są słodsze niż świeże, choć wrzucenie świeżego listka do wody tak jak mięty, znakomicie osłodzi jej smak.

Tak naprawdę jest wiele sposobów na to, czym zastąpić cukier w diecie. Jeśli nie musimy specjalnie dbać o kalorie, można stosować suszone owoce (oczywiście bez dodatku E220 czyli siarczynów, jakimi konserwuje się owoce), słody lub syrop klonowy lub z agawy. Ale jak zwykle, największą wartość ma to, co jest jak najmniej przetworzone.

3 Odpowiedzi

  1. […] powszechnie są obecne w produktach typu płatki śniadaniowe. O tym, co to jest melasa piszę w poście Czym zastąpić cukier […]

  2. […] Podstawowe pytanie dotyczy kaloryczności miodu i stosowania go u osób z cukrzycą. Otóż, ze względu na jednoznaczny skład miodu czyli fruktozę i glukozę, poziom cukru w krwi po jego spożyciu musi wzrosnąć i to rośnie dość szybko. Tak więc, podobnie jak inne pokarmy zawierające węglowodany lub cukry proste powinny być u osób z nietolerancją glukozy lub z cukrzycą raczej omijane. Jeśli jednak metabolizm glukozy przebiega u nas prawidłowo, spokojnie możemy zamiast syntetycznie otrzymywanej sacharozy czyli sklepowego cukru, stosować miód. Co jeszcze, zamiast cukru? O tym piszę tutaj. […]

  3. […] powszechnie są obecne w produktach typu płatki śniadaniowe. O tym, co to jest melasa piszę w poście Czym zastąpić cukier […]

Zostaw Komentarz