Cukinia faszerowana kaszą jaglaną

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną

wpis w: Przepisy | 0

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną

Efektowne danie dla gości to z pewnością cukinia faszerowana kaszą jaglaną. Szybko się je przygotowuje, a wygląda naprawdę wyśmienicie. Przygotowanie farszu wbrew pozorom nie jest czasochłonne, wystarczy przygotować raz i można wykorzystać do -> zapiekanych kluseczek, spaghetti czy innych para-włoskich dań. Można go przyrządzić w wersji wegetariańskiej i z mięsem- wszystko zależy od upodobań. Farsz można też zamrozić i na wypadek niespodziewanych gości, zaopatrzyć się jedynie w świeżą cukinię, a zachwyt gości gwarantowany.

Składniki:

cukinia faszerowana

  • 3 spore cukinie
  • 2 ugotowane marchewki (mogą być pozostałe z zupy)
  • 1 ugotowana pietruszka
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (jak ugotować kaszę jaglaną znajdziesz-> tutaj )
  • twardy ser (u mnie kozi, ale może też być zwykły żółty)
  • przecier pomidorowy
  • 2 pomidory
  • 500 g mięsa mielonego (opcjonalnie)
  • 1 średnia cebula
  • olej kokosowy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie dania Cukinia faszerowana kaszą jaglaną:

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać mięso mielone (opcjonalnie), poddusić razem z cebulą, dodać sól i pieprz. Starte na tarce z grubymi okami marchewki i pietruszkę wrzucić do cebuli i mięsa. Dodać pomidory pokrojone w kostkę i przecier pomidorowy. Dusić razem ok 10 minut. Dosypać ugotowaną kaszę jaglaną. Dusić razem ok. 5 minut. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Cukinie dokładnie umyć, przekroić wzdłuż. Małą łyżeczką wybrać środek i powstałe „łódeczki” wypełnić farszem z warzyw i kaszy jaglanej. Posypać startym na drobnej tarce serem. Blachę posmarować olejem, położyć cukinie i zapiekać w rozgrzanym piekarniku ok 15-20 minut. Smacznego!

 

 

Zostaw Komentarz