Cieciorka czyli ciecierzyca

Cieciorka czyli ciecierzyca

wpis w: Wiem co jem | 1

Cieciorka czyli ciecierzyca.

Obok grochu i fasoli, cieciorka czyli ciecierzyca wychodzi  z ukrycia dzięki rosnącemu zainteresowaniu zdrowym sposobem odżywiania. I podobnie jak inne rośliny strączkowe, cieciorka czyli ciecierzyca, jest bogactwem białka, dzięki czemu doskonale sprawdza się w diecie wegetariańskiej. Cieciorka czyli ciecierzyca  zawiera również witaminy z grupy B, potas, fosfor i bardzo dużo żelaza. Ta spora ilość żelaza wyróżnia ją od innych roślin strączkowych. Dzięki obecności błonnika cieciorka czyli ciecierzyca polecana jest osobom mającym problemy z zaparciami.

Cieciorka czyli ciecierzyca szczególnie popularna jest w krajach Azji i Afryki, choć dawniej królowała również w kuchni staropolskiej. Co ciekawe, potraw  z wykorzystaniem ciecierzycy w odradzających się staropolskich karczmach nie uświadczymy. Tam niepodzielnie króluje bigos i pierogi.

Cieciorka czyli ciecierzyca

 

Najbardziej znaną potrawą z cieciorki jest hummus, dodawany niemal do każdego dania kuchni Bliskiego Wschodu.

Podstawowy hummus to głównie cieciorka czyli ciecierzyca, pasta tahini (ziarna sezamu zmielone z olejem sezamowym, oliwą i wodą), oliwa, czosnek i cytryna. Aby dobrze przygotować ciecierzycę, musimy około 10 godzin moczyć ziarna w wodzie. Ja staram się zwykle nie moczyć jej dłużej, żeby nie zaczął się proces fermentacji i bulgoczące sensacje po zjedzeniu. Przygotowana hummusowa baza może być wzbogacana, w zależności od upodobań – papryką, orzechami, suszonymi pomidorami, chili. Zazwyczaj podaje się ją z macą lub pitą, a dla tych którzy zrezygnowali z pszenicy polecam hummus z żytnim pieczywem chrupkim. Cieciorka czyli ciecierzyca po ugotowaniu może być również wykorzystywana na zimno w sałatkach lub na gorąco w potrawach z warzywami i mięsem. Dobrze komponuje się w z pomidorami, marchewką, brokułami, a nawet z soczewicą, można też zrobić z niej aromatyczne pulpeciki. Przy kulinarnym eksperymentowaniu z cieciorką, warto pamiętać, że zbyt mało przypraw sprawi, że będzie mdła i bez smaku. Sól, pieprz i obowiązkowo czosnek to minimum przypraw, jakie należy do niej dodawać, aby jedzenie ciecierzycy było przyjemnością.

Jedna odpowiedz

  1. […] same pyszności. O ciecierzycy zwanej również cieciorką, piszę więcej tutaj. Cieciorka zawiera białka o korzystnym składzie aminokwasowym i w związku […]

Zostaw Komentarz