Farma oraganiczna
blog farma organiczna

Mleko ziemniaczane – najnowszy przebój roślinny!

Napoje roślinne wychodzą na prowadzenie jako wyjątkowe i zdrowsze zamienniki tradycyjnych produktów mlecznych. Wśród tego zróżnicowanego świata roślinnych napojów, mleko ziemniaczane czy raczej napój ziemniaczany,...

Odkryj moc roślinnych alternatyw! Tradycyjne mleko pochodzenia zwierzęcego było przez wiele lat głównym źródłem białka i składników odżywczych w diecie wielu osób. Jednak wraz z...

Lato to pora roku, która obfituje w soczyste i aromatyczne owoce, ale dla wielu osób zmagających się z problemami z poziomem cukru we krwi, może...

Wpajana nam od lat, a w ostatnim czasie z coraz większą intensywnością wiedza, że orzechy to źródło wszelkiego dobra, spowodowała, że postanowilismy przyjrzeć się dokładniej temu tematowi. I nie chodzi tu o to, który rodzaj...

Dziś mam dla Was przepis na obiad lub kolację, który zwali Was z nóg! Muffiny wytrawne! To będzie jedna z najwspanialszych rzeczy, jakie kiedykolwiek skosztujecie....

Dziś mam dla Was coś naprawdę wyjątkowego – przepis na pieczony kalafior! Tak, tak, dobrze widzicie – kalafior pieczony wraz z pysznymi przyprawami. Już sam...

Nie czekając na zakwas buraczany, czasami mam ochotę na szybką, rozgrzewającą zupę krem. Buraki znane są dużej zawartości wit. B1 i właściwości wzmacniających układ krwionośny,...

Uwielbiam bakłażany faszerowane. Wydawać by się mogło, że przygotowanie bakłażana to nic trudnego – ot, wrzucić na grila lub patelnię i gotowe. Ale jeśli chcemy zadziwić najbliższych, proponuje włożyć odrobine więcej...

Zapiekanka na diecie to danie, które powstało jako potrzeba zastąpienia dość powszechnych w naszej kulturze i jadłospisie, ziemniaków. Smak podobny, a jednak ziemniaków w tej zapiekance nie uświadczycie. Kolejnym eksperymentem w tym...

Na zimowe wieczory nie ma to jak bajecznie kolorowa rozgrzewająca zupa marchwiowa. Generalnie z zupami robię tak, że gotuję więcej wywaru, wekuję go w słoikach 1-litrowych i gdy przychodzi mi ochota...

Lekkie wegańskie carpaccio z buraków to efektowna potrawa, której sekret smaku tkwi w… sosie. Inspiracją do takiego eksperymentu była przystawka jaką próbowałam w hotelu Kasprowy w Zakopanem, gdzie gościłam kilka dni...

Jeśli potrzebuję widowiskowego dania i okrzyków zachwytu, nadziewana papryka nadaje się do tego wyśmienicie! Efektowny wygląd, złudzenie, że się narobiłam (tak, tak, tylko złudzenie!) i ten smak… Tak, nadziewana...

Sezon na cukinię trwa, więc przyszedł czas na makaron warzywny z cukinią w roli głównej. Żeby na talerzu zrobiło się bardziej kolorowo, dodałam marchew i makaron warzywny wyszedł jak marzenie! Podawać...

Efektowne danie dla gości to z pewnością cukinia faszerowana kaszą jaglaną. Szybko się je przygotowuje, a wygląda naprawdę wyśmienicie. Przygotowanie farszu wbrew pozorom nie jest czasochłonne, wystarczy przygotować...

Sezon na szpinak trwa w najlepsze, dlatego postanowiłam czym prędzej przygotować makaron z pieczarkami i szpinakiem. Szpinak można wówczas przemycić nawet dzieciom, bo taka potrawa smakuje wyśmienicie, a przygotowanie jej...

Potrawy wegetariańskie mają to do siebie, że można kombinować ze sobą różne smaki i kolory i zawsze wychodzi coś ciekawego. Tym razem, ponownie zainspirowana przepisem z „Kuchni biegacza”, przyrządziłam warzywa w sosie...

Naleśniki gryczane bez jajek. Wiele razy próbowałam zrobić naleśniki gryczane bez jajek. I zawsze pojawiał się ten sam problem-nie trzymały się kupy, przy przewracaniu robił się...

Przyzwyczajeni do ciast z mąką pszenną i jajkami, trudno nam wyobrazić sobie, że cokolwiek bez jajek i mąki da się upiec. A jednak! Inspiracją na ciastka z ziaren bez mąki był przepis...

Czy można powiedzieć, ze sok warzywny Tymbark to warzywa w kartonie? O sokach pisałam już wcześniej sporo, bo zdarza mi się nabrać na telewizyjne reklamy i kolorowe opakowania. Czasami jest miłe...

Składniki: Przygotowanie: Cukinie myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Obcinamy końcówki z obu stron, następnie kroimy w słupki grubości ok.0,5 cm. Marchewki obieramy i kroimy w krążki. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy...

Muszę to napisać: przygotowanie dania z kaszy gryczanej jest wyzwaniem, bo ryzyko, że powstanie brązowa mazia jest zawsze i kasza gryczana ze szpinakiem nie jest tu wyjątkiem. Pierwotnie planowałam wyłącznie...

Skąd wziął się pomysł na takie danie jak zapiekanka wegetariańska z kalarepą? Zwykle zapiekanki wegetariańskie przygotowywane są na bazie ziemniaków. A choć lubię ziemniaki, to niestety nie mogę ich jeść,...

Mam wiele ulubionych dodatków do chleba, a jednym z nich jest pasta z marchwi i soczewicy. Połączenie warzyw z soczewicą zawsze dobrze się sprawdza, a pasta z marchwi i soczewicy nie dość, że wyśmienicie smakuje,...

Nie będę oryginalna, gdy napiszę, że lubię płatki na śniadanie. A że naturę mam taką, że dokładnie przyglądam się temu, co jem, pod lupę wzięłam płatki owsiane Crunchy z pełnego ziarna owsa....

Zawsze wydawało mi się, że przygotowanie takiego dania jak pieczarki faszerowane czymkolwiek, to kupa roboty, bałaganu w kuchni i poświęcenie mnóstwa czasu. Myślałam tak, dopóki nie zrobiłam dania pieczarki...

Jak mogę unikam soków z koncentratów, także wtedy gdy jest to sok z marchwi i jabłek. Niby to nic złego, ot rozcieńczony w wodzie koncentrat. Dziękuję, nie. Chętnie zawsze sięgałam po soki wyciskane...

Ugniatanie ciasta na tradycyjną pizzę skutecznie zniechęca mnie do robienia tego w domu, więc takie danie jak pizza na szpinaku oszczędza mi sporo czasu. Pracując na pełnym etacie rzadko mam...

Czy ktoś zadaje sobie trud, żeby poznać skład chleba? Bułek? Bagietek fittness? I czy rzeczywiście dokładnie wiemy, co w pieczywie piszczy – czyli czy chleb ciemny jest lepszy...

Uwielbiam kolorowe dania, takie jak na przykład pasta z bobu i groszku lub zupa dyniowa. Soczyście pomarańczowe albo zielone kolory na talerzu sprawiają, że od razu robi mi się weselej....

Gdy nie mam co zrobić z nadmiarem kaszy jaglanej, a zwykle gotuję jej trochę więcej, przyrządzam risotto z kaszy jaglanej i warzyw. Warzywa zwykle wykorzystuję te, na których wcześniej gotowałam zupę....

Ze wszystkich soków samodzielnie zrobionych, najbardziej lubię sok z natki pietruszki. Gdy pierwszy raz usłyszałam o tym, że z takiej zieleniny można zrobić napój, postukałam się w czoło, mało dyplomatycznie wyrażając w ten...

Aby witamina C miała jakikolwiek wpływ na nasz organizm, nie wystarczy połknąć cudowną tabletkę. Ludzki organizm jest zbyt skomplikowany (a może raczej sprytny?), aby zadowolił się otrzymanym...

Mam wrażenie, że osoby, które z powodów zdrowotnych musiały wyeliminować wszelkie pokarmy zawierające gluten, zdobyły wyższy stopień wtajemniczenia, gdyż życie zmusiło ich do uważnego przyglądania się etykietom wszystkich pokarmów, jakie...

Wegańskie kotlety mają to do siebie, że wbrew powszechnie panującej opinii, przygotowuje się je bardzo szybko. Nie potrzeba do nich jajka, mąki ani innych wynalazków, jakie do tradycyjnych kotletów...

Zamiast nudnych ziemniaków, podaję czasem do obiadu puree z zielonego groszku. Groszek nie jest jakoś specjalnie popularny, nie bardzo wiadomo, co z nim można zrobić oprócz znanej chyba...

Odwiedź mnie
Archiwa
regulamin sklepu internetowego